tag:blogger.com,1999:blog-4379010927386792105.post6469065911468585003..comments2024-03-28T21:03:37.103+01:00Comments on Splecione nitki i słowa: Wiem, co zrobię czekając na gołąbkisplocikhttp://www.blogger.com/profile/06915606524990057959noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-4379010927386792105.post-62506814083155559392018-07-06T21:37:45.672+02:002018-07-06T21:37:45.672+02:00Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego ...Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:<br /><br />hanula1950 <br />2005/12/04 16:09:10<br />Też tak robię, a owoce daję jakie mam-latem truskawki. Pozdrawiam! <br />-<br />erzebet <br />2005/12/04 20:09:00<br />wykorzystam kiedyś ten przepis :) ja robię podobny tylko z zagęszczonego mleka z cukrem i wychodzi 'ptasie mleczko' Pozdrawiam :) <br />-<br />ewa777 <br />2005/12/04 20:21:05<br />Najgorsza robota to porodzielanie lisci kapusty. Trzeba mięć duży garnek i całą główkę włożyć do wrzątku, wycinając wcześniej głąb i zaparzyć. Potem trzeba dobrze dobrać proporcje wypełniaczy tych liści, jeśli z ryżem, to zeby tego ryżu nie było za dużo. Znając Twoje talenty, nie mam wątpliwości, ze będą wspaniałe. Ja kilka tygodni zrobiłam dużo i część zamroziłam. Przypomniałaś mi o nich. <br />-<br />splocik <br />2005/12/05 08:23:33<br />Erzebet - wszystko tak samo? nawet galaratki? - muszę spróbować. <br />Pozdrawiam. <br /><br />splocik <br />2005/12/05 08:20:53<br />Dzięki kobiety. <br />Ewuniu - ile ryżu przygotowujesz na dużą kapustę? Co zrobić, aby po ugotowaniu ryż nie rozsypywał się? Jakie przyprawy dodać? <br />Pozdrawiam ciepło. <br />-<br />ewa777 <br />2005/12/05 19:46:31<br />Ja robię tak: 2 średnie głowki kapusty ( bo zawsze trochę liści odpada), 1 kg mielonego mięsa, półtorej torebki ryżu, cebula, pieprz, sól, trochę tymianku, majeranku. Lubimy wyraźny smak, więc dobrze solę wodę, w której gotuję liście i przypraw daję dośc dużo. Potem trzeba skroić z liści wszelkie zgrubienia. Ryż nalezy gotować trochę krócej niż napisane jest na opkowaniui. Cebulę podsmażyć. Wszystko dobrze wymieszać, nakładać na liście i zawijać. Dno naczynia wyłożyć liśćmi, gołąbki ciasno poukładać jeden na drugim. Przykryć liśćmi. Potem ja zalewam bulionem z kostki "Knorra", ale jeśli ktoś nie lubi, można innym rosołem. Polewam jeszcze łyżka oliwy i wkładam do piekarnika na 1 godzinę. Ja nie dodaje przecieru pomidorowego, bo nie lubię, ale można dać. <br />-<br />splocik <br />2005/12/05 20:05:14<br />Dzięki Ewuniu - jutro będę robić. <br />Pozdrawiam. <br />-<br />ewa777 <br />2005/12/06 10:16:13<br />Na pewno będą pyszne!Pozdrawiam. <br />splocikhttps://www.blogger.com/profile/06915606524990057959noreply@blogger.com