Czasem,
gdy robimy surówki, zostanie trochę kapusty.
Jest w lodówce trochę wędliny (ja tu użyłam plastry szynki), a w szafce trochę ryżu.
Można wtedy zrobić takie danie.
Ja określiłabym tę potrawkę, jako gołąbki w rozsypce. Jest to proste, szybkie danie i nawet smaczne, ale jeśli ktoś nie lubi cynamonu, niech nie dodaje zbyt dużej ilości przyprawy "Pięć smaków".
Ja użyłam tę przyprawę, bo nie miałam przypraw podanych w przepisie i muszę przyznać trafiłam w dziesiątkę. Robiąc to danie, niewiele odbiegłam od przepisu, a następnym razem spróbuję dodać jeszcze inne przyprawy i pomidora. Myślę, że tez będzie smaczne.
Jest w lodówce trochę wędliny (ja tu użyłam plastry szynki), a w szafce trochę ryżu.
Można wtedy zrobić takie danie.
Ja określiłabym tę potrawkę, jako gołąbki w rozsypce. Jest to proste, szybkie danie i nawet smaczne, ale jeśli ktoś nie lubi cynamonu, niech nie dodaje zbyt dużej ilości przyprawy "Pięć smaków".
Ja użyłam tę przyprawę, bo nie miałam przypraw podanych w przepisie i muszę przyznać trafiłam w dziesiątkę. Robiąc to danie, niewiele odbiegłam od przepisu, a następnym razem spróbuję dodać jeszcze inne przyprawy i pomidora. Myślę, że tez będzie smaczne.
Potrawka z kapusty i ryżu
Składniki:50 dag kapusty włoskiej,
pól cebuli sałatkowej,
2-3 duże ząbki czosnku,
4 plasterki szynki gotowanej,
2 łyżki masła lub margaryny,
sól,
pieprz,
płaska łyżeczka przyprawy "Pięć smaków",
2,5 szklanki rosołu (instant),
ok. 25 dag ryżu,
1 puszka czerwonej fasoli,
kilka listków natki pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Liście kapusty pokroić w grubą kostkę. Szynkę również pokroić w drobną kostkę.
Trochę tłuszczu rozgrzać na patelni, zrumienić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać szynkę, smażyć jeszcze kilka minut na średnim ogniu.
Pozostały tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni (ja użyłam woka), dusić kapustę kilka minut na małym ogniu. Do kapusty dodać podsmażoną szynkę z cebulą i czosnkiem i wszystkie składniki przemieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Wlać rosół, dodać ryż i wymieszać. Całość gotować ok. 20 min pod przykryciem na małym ogniu.
Fasolę z puszki opłukać przegotowaną wodą i osączyć na sitku. Przełożyć do potrawki, dusić jeszcze 5 min.
Jeśli trzeba, to pod koniec gotowania, danie ponownie przyprawić solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!!!
Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:
OdpowiedzUsuńkakunia.k
2006/02/16 20:49:02
zapowiada się ciekawie :))
-
zielonaherbata
2006/02/16 22:25:53
A ja, gdy mnie zostanie troche kapusty, to kupuję odpowiednio troche mięsa, wszystko jedno jakiego i mielę go. Gotuje około 100 g ryżu lub kaszy pęczak lub ryzu brązowego. Następnie podsmażam cebulę na niewielkiej ilosci masła, dodaję kapustę, zmielone mięso, ryż, przyprawiam solą, pieprzem oraz kminkiem.Duszę około 20 - 30 minut pod przykryciem, mieszając co kilka minut. Mozna jeść. Nazywam tę potrawę leniwymi gołąbkami
-
ogrodniczka
2006/02/17 09:55:10
To musi być dobre... zgłodniałam. Tylko ta fasola... nie lubię fasoli w takich daniach.
-
erzebet
2006/02/17 22:26:17
faktycznie, wygląda na proste i smaczne, a takie rzeczy przeważnie znajdą się w lodówce (nawet u mnie). tylko ta przyprawa 5 smaków - tego nie widziałam jeszcze :( Dziękuję za przepis!
-
splocik
2006/02/17 22:52:04
Herbatko - próbuję, ale mam wątpliwości, czy duszenie ugotowanego ryżu nie rozgotuje go.
Ogrodniczko - też miałam opory co do fasolki, dałam więc małą puszkę - okazało się smaczne.
Erzebet - to jest chińska przyprawa ogólnodostępna, tylko daje bardzo mocny aromat cynamony i trzeba dawać ją w niezbyt dużych dawkach.
Pozdrowienia dla wszystkich