Witam po krótkiej przerwie.
Dziękuję ślicznie za odwiedziny bloga podczas mojej nieobecności.
Dawno nic nie dodałam do moich smaczków.
Zaniedbanie?
Zapomnienie?
Może jednak zaniedbanie, ponieważ parę nowych przepisów sprawdziłam, a o żadnej z tych potraw tu nie napisałam.
Spróbuję to nadrobić.
W okresie letnim jakoś mniej smakują mi dania mięsne, więc dziś - dietetycznie i wegetariańsko.
Gulasz jarski -
"Wpadka".
Składniki:2 spore marchewki,
2 średnie ogórki gruntowe,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
6 średnich pieczarek,
1/2 papryki żółtej,
1/2 papryki czerwonej,
1 duży pomidor,
sól,
pieprz,
chili,
1 kostka rosołku warzywnego,
1-2 łyżki mąki
tłuszcz do podsmażania warzyw (użyłam margaryny w płynie).
Wykonanie:
Co potrzebuje umycia - umyć.
Rozpuścić kostkę rosołową w 1/2 l wrzącej wody.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Cebulę, czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z łyżką rozgrzanego tłuszczu (dodać odrobinę soli, pieprzu i chili) - zeszklić.
Zeszkloną cebulę z czosnkiem przerzucić do rondla.
Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć, aż puszczą wodę, po czym przełożyć je do rondla.
Marchew oraz ogórki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelnię dać jeszcze łyżkę tłuszczu (rozgrzać), podsmażyć marchew, a po jej przełożeniu do rondla zeszklić ogórki i także dodać je do reszty składników.
Na koniec podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę i połączyć z pozostałymi składnikami.
Gdy wszystkie składniki są już w rondlu, zalać je rosołkiem i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pomidora i całość doprawić do smaku. Dusić jeszcze 15 minut, po czym zagęścić mąką roztrzepaną z 1/2 szkl. wody lub innym zagęstnikiem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!!!
Wyjaśniam, że nazwałam gulasz "Wpadka" z powodu składników - co
wpadnie w ręce, to na patelnię.Gulasz można wzbogacić mięskiem drobiowym wcześniej pokrojonym w kosteczkę i usmażonym. Można zastąpić mięso kiełbasą pokrojona w kostkę.
Składniki można dodawać bądź wymieniać według własnych upodobań.
Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:
OdpowiedzUsuńmonika_g
2007/08/23 09:08:45
Przepis "pachnie" smakowicie, chyba zrobię go w weekend :) Dziękuję.
-
splocik
2007/08/28 08:16:56
Monika - jakie wrażenia? Mam nadzieję, że gulasz smakował.
Pozdrawiam ciepło.
-
vivictoria
2007/08/29 17:40:13
Jak wegetariańsko, to bez żadnego mięska, więc kostka drobiowa odpada :)))
Pozdrawiam,
100% wegetarianka :)
-
splocik
2007/08/29 17:58:47
Vivictoria - dałam kostę drobiową, ponieważ nie miałam akurat kostki rosołowej warzywnej, którą zwykle używam do tego gulaszu.
Zapomniałam, że w przepisie powinnam ją zapodać.
Zaraz zrobię zamianę i będzie 100% wegetariański.
Dzięki za odwiedziny.
Odwiedzę Cię także.
Pozdrawiam ciepło.
-
Motylek
2007/09/04 19:05:38
Splociku, gulasz wg twojego przepisu zrobił u mnie w domu furorę. Mąż jeszcze wieczorem wyskrobywał resztki z dna garnka a samej potrawy było sporo ponieważ troszkę zwiększyłam proporcje. Bobas tylko otwierał SZEROKO buzię, niemo prosząc o jeszcze...
Tak więc dziękuję serdecznie za urozmaicenie naszego jadłospisu!