Strony

poniedziałek, 4 lipca 2022

Cukiniowy sezon - z ogródka

Cukinie można kupować w sklepie chyba cały rok, ale w moim ogródku właśnie teraz zaczyna się sezon cukiniowy.
Mam trzy punkty gdzie rosną cukinie i pierwsze już są na tyle duże, że mogę przeznaczyć je na ulubione potrawy. 


Kilka dni temu zerwałam dwie cukinie długości około 30 cm, z których jedna została zjedzona w zapiekance, której przepis podają niżej
Druga właśnie jest zjadana w ciut zmienionej wersji poniższej zapiekanki.
Lubimy zapiekanki, ponieważ są daniami smacznymi, pożywnymi, a do tego przygotowanymi z ulubionych składników, a czasami z tego, co mamy w lodówce.
Jednak w najbliższym czasie głównym dodatkiem do zapiekanek będzie cukinia.
Kiedyś pisałam o zapiekance z cukinią, papryką i pieczarkami - TUTAJ

Zapiekanka z makaronem, mięsem, papryką i cukinią.  


Składniki:
- średnia cukinia
- 200g makaronu (świderki, pene lub muszelki)
- 1 papryka czerwona i po połówce żółtej i zielonej
- 2 duże pomidory i 5 łyżek pasty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki. 
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 300-400g kiełbasy lub mielonego mięsa
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki chili
- 2 łyżki oleju 
- 200g startego żółtego sera


Wykonanie:
Makaron ugotować al dente - ja użyłam pene.
Cebulę pokroić w kostkę lub ćwierć talarki i zeszklić na o oleju.
Do cebuli dodać cukinię pokrojoną w kostkę, papryki pokrojone w paski lub kostkę i podsmażyć do zeszklenia cukinii (około 5 min.).
Do podsmażonych warzyw dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę lub podsmażone z częścią przypraw mięso mielone (ja użyłam kiełbasę białą parzoną, którą obrałam przed pokrojeniem - zastąpiła mielone mięso) oraz pomidory i pastę (ja użyłam pomidory z puszki - całą zawartość).
Dodać wszystkie przyprawy oraz czosnek.  
Dusić pod przykryciem ok.10 minut.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować kilkoma łyżkami sosu z duszonych warzyw i wyłożyć połowę makaronu. 
Na makaron ułożyć połowę duszonych warzyw z mięsem (lub kiełbasą) i posypać 1/3 startego sera.
Wyłożyć resztę makaronu, a następnie resztę warzyw z mięsem i posypać resztą startego sera.


Nagrzać piekarnik do 180st.C i zapiec przez ok. 30 minut.


Zapiekankę na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.


Smacznego! 

Druga, ta ciut zmieniona zapiekanka, o której wspomniałam wyżej, różni się od opisanej tylko jednym składnikiem.
Mianowicie, zamiast makaronu zastosowałam ryż.
1 szkl. ryżu ugotowałam wcześniej na sypko.
Przyznam, że ta wersja też nam bardzo smakuje. :)

Sami oceńcie, która wersja jest dla Was smaczniejsza. :)

Z cukinii robię też bigos, o którym pisałam TUTAJ
Bardzo zbliżone składniki, ale nieco inne przygotowanie. 

Dziękuję za każde pozostawione słowo w komentarzu. :)  

38 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapiekanki i uwielbiam cukinię. Placki z cukinii i zupa krem z cukinii pychota!!! Fajnie że masz je swoje ze swojego ogrodu !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - ja cukinię lubię najbardziej w zapiekankach, bigosach i plackach cukiniowo-ziemniaczanych.
      Mam ochotę wypróbować coś innego, może zupę...
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  2. Lubię takie rzeczy, u mnie 3 litrowe sloiki już stoją na zimę.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulo - ja nie robię cukinii w słoikach.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  3. Dzięki za przypomnienie o zapiekankach. Jeszcze w tym tygodniu będzie u mnie taki obiadek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Violko - a proszę bardzo. :)
      Smacznego. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  4. Lubię cukinię, szkoda, że mój facet nie lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu - czasami dla dzieci przemyca się różne warzywa nie mówiąc im o tym. :
      Może spróbuj tej metody. :)))
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  5. Dzięki za pomysł na zapiekanki cukiniowe. Też mam sporo cukinii, robiłam już leczo i sałatkę, teraz kolej na zapiekankę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teniu - spróbuj i życzę smacznego. :)
      Daj znać, czy smakowało.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  6. Ja uwielbiam cukinię w różnych postaciach: leczo, nadziewana, smażona w bułce tartej, pod postacią placuszków, ciasta brownie, zapiekanki jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melko - spróbuj, może posmakuje też Tobie . :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  7. Też lubię sezon na cukinie :).

    W niedzielę jedliśmy zapiekanki ale ja przekrawam cukinię na pół, wydrążam środek i wypełniam je różnymi składnikami :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raeszko - tego jeszcze nie próbowałam, ale mam w planie. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  8. Splociku, bardzo lubię cukinię, więc porywam Twój przepis do mojego zeszytu kulinarnego.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu - a porywaj i daj znać, czy smakowała. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  9. Cukinia u mnie jest przez cały rok. Zwłaszcza jako zupka albo placuszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fuscilo - wiem, że Ty robisz zapasy na zimę, ale mi najbardziej cukinia smakuje w sezonie letnio-jesiennym.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    2. Nie robię zapasów z cukinii. Można ją kupić praktycznie przez cały rok!

      Usuń
    3. Fuscilo - wiem, że można je kupować cały rok, ale wiem, że robisz różne przetwory, więc myślałam, że z cukinii też.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  10. Super przepis,też się skuszę na taką zapiekankę:) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrawku tęczy - dziękuję :)
      Skuś się i mam nadzieję, że nie pożałujesz. Daj znać czy Tobie posmakowała. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  11. Fajny przepis na cukinię .Jak się ochłodzi ,to uruchomię piekarnik i skorzystam z przepisu tylko bez mięsa.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elżusiu - dziękuję :)
      Bez mięsa będzie smakować inaczej, ale powinna być równie smaczna. :) Daj znać, czy Tobie posmakowała.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  12. Polecam łódeczki z cukinii z mięskiem mielonym. Ale twoja zapiekanka też wygląda smakowicie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Promyku - dziękuję :)
      Cukinie rosną, więc łódeczki też wypróbuję. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  13. Ooooo, mniam mniam. Wszystko sobie skopiuje i ugotuje to jak tylko moje cukinie będą gotowe. Dzieki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paniuśko - czekam na opinię, czy posmakowała. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  14. U mnie też się już zaczął sezon i tym razem wypróbowałyśmy z Lilą cukiniowe kotlety ( jak mielone) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu - zapisuję kotleciki w kolejce do wypróbowania.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  15. Muszę wypróbować, mam mało fajnych przepisów na zapiekanki, wiec ten bedzie jak znalazł 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeanette - zapiekanki, to są takie potrawy, w których można poeksperymentować, coś dodać, coś ująć i zawsze będzie coś innego. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    2. Próbowałam kiedyś poeksperymentować z sałatką- Mąż twierdził,że dobra, a mi coś w niej nie pasowało 😁 Muszę mieć bazę, by coś kombinować 😉

      Usuń
    3. Jeanette - cukinia potrzebuje składników wyrazistych -czosnek, zioła i przyprawy ostrawe.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    4. Dzieki 😉Intensywnie dodaję cukinie do mielonych, mój antywarzywny Syn nawet nie wie,że je warzywa 🙃

      Usuń
    5. Jeanette - hihi
      Nie tylko dzieciom przemyca się różne składniki, dorośli też potrafią kręcić nosem i takie przemycanie też jest wskazane. :)))
      Cukinia jest dobrym wypełniaczem ze względu na neutralny smak.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  16. Też kocham cukinie, my najczęściej jemy jako placki lub kotleciki. Rzadziej jako bigos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leacathy - kiedyś robiłam placki ziemniaczano-cukiniowe i tez były smakowite. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń