Cukinie można kupować w sklepie chyba cały rok, ale w moim ogródku właśnie teraz zaczyna się sezon cukiniowy.
Mam trzy punkty gdzie rosną cukinie i pierwsze już są na tyle duże, że mogę przeznaczyć je na ulubione potrawy.
Kilka dni temu zerwałam dwie cukinie długości około 30 cm, z których jedna została zjedzona w zapiekance, której przepis podają niżej
Druga właśnie jest zjadana w ciut zmienionej wersji poniższej zapiekanki.
Lubimy zapiekanki, ponieważ są daniami smacznymi, pożywnymi, a do tego przygotowanymi z ulubionych składników, a czasami z tego, co mamy w lodówce.
Jednak w najbliższym czasie głównym dodatkiem do zapiekanek będzie cukinia.
Kiedyś pisałam o zapiekance z cukinią, papryką i pieczarkami - TUTAJ.
Zapiekanka z makaronem, mięsem, papryką i cukinią.
- średnia cukinia
- 200g makaronu (świderki, pene lub muszelki)
- 1 papryka czerwona i po połówce żółtej i zielonej
- 2 duże pomidory i 5 łyżek pasty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki.
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 300-400g kiełbasy lub mielonego mięsa
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki chili
- 2 łyżki oleju
- 200g startego żółtego sera
Makaron ugotować al dente - ja użyłam pene.
Cebulę pokroić w kostkę lub ćwierć talarki i zeszklić na o oleju.
Do cebuli dodać cukinię pokrojoną w kostkę, papryki pokrojone w paski lub kostkę i podsmażyć do zeszklenia cukinii (około 5 min.).
Do podsmażonych warzyw dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę lub podsmażone z częścią przypraw mięso mielone (ja użyłam kiełbasę białą parzoną, którą obrałam przed pokrojeniem - zastąpiła mielone mięso) oraz pomidory i pastę (ja użyłam pomidory z puszki - całą zawartość).
Dodać wszystkie przyprawy oraz czosnek.
Dusić pod przykryciem ok.10 minut.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować kilkoma łyżkami sosu z duszonych warzyw i wyłożyć połowę makaronu.
Na makaron ułożyć połowę duszonych warzyw z mięsem (lub kiełbasą) i posypać 1/3 startego sera.
Wyłożyć resztę makaronu, a następnie resztę warzyw z mięsem i posypać resztą startego sera.
Druga, ta ciut zmieniona zapiekanka, o której wspomniałam wyżej, różni się od opisanej tylko jednym składnikiem.
Mianowicie, zamiast makaronu zastosowałam ryż.
1 szkl. ryżu ugotowałam wcześniej na sypko.
Przyznam, że ta wersja też nam bardzo smakuje. :)
Sami oceńcie, która wersja jest dla Was smaczniejsza. :)
Z cukinii robię też bigos, o którym pisałam TUTAJ.
Bardzo zbliżone składniki, ale nieco inne przygotowanie.
Dziękuję za każde pozostawione słowo w komentarzu. :)
Uwielbiam zapiekanki i uwielbiam cukinię. Placki z cukinii i zupa krem z cukinii pychota!!! Fajnie że masz je swoje ze swojego ogrodu !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aniu - ja cukinię lubię najbardziej w zapiekankach, bigosach i plackach cukiniowo-ziemniaczanych.
UsuńMam ochotę wypróbować coś innego, może zupę...
Pozdrawiam ciepło.
Lubię takie rzeczy, u mnie 3 litrowe sloiki już stoją na zimę.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUrszulo - ja nie robię cukinii w słoikach.
UsuńPozdrawiam ciepło.
Dzięki za przypomnienie o zapiekankach. Jeszcze w tym tygodniu będzie u mnie taki obiadek <3
OdpowiedzUsuńViolko - a proszę bardzo. :)
UsuńSmacznego. :)
Pozdrawiam ciepło.
Lubię cukinię, szkoda, że mój facet nie lubi ;)
OdpowiedzUsuńAsiu - czasami dla dzieci przemyca się różne warzywa nie mówiąc im o tym. :
UsuńMoże spróbuj tej metody. :)))
Pozdrawiam ciepło.
Dzięki za pomysł na zapiekanki cukiniowe. Też mam sporo cukinii, robiłam już leczo i sałatkę, teraz kolej na zapiekankę. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTeniu - spróbuj i życzę smacznego. :)
UsuńDaj znać, czy smakowało.
Pozdrawiam ciepło.
Ja uwielbiam cukinię w różnych postaciach: leczo, nadziewana, smażona w bułce tartej, pod postacią placuszków, ciasta brownie, zapiekanki jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńMelko - spróbuj, może posmakuje też Tobie . :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Też lubię sezon na cukinie :).
OdpowiedzUsuńW niedzielę jedliśmy zapiekanki ale ja przekrawam cukinię na pół, wydrążam środek i wypełniam je różnymi składnikami :).
Raeszko - tego jeszcze nie próbowałam, ale mam w planie. :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Splociku, bardzo lubię cukinię, więc porywam Twój przepis do mojego zeszytu kulinarnego.
OdpowiedzUsuńSerdeczności.
Małgosiu - a porywaj i daj znać, czy smakowała. :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Cukinia u mnie jest przez cały rok. Zwłaszcza jako zupka albo placuszki
OdpowiedzUsuńFuscilo - wiem, że Ty robisz zapasy na zimę, ale mi najbardziej cukinia smakuje w sezonie letnio-jesiennym.
UsuńPozdrawiam ciepło.
Nie robię zapasów z cukinii. Można ją kupić praktycznie przez cały rok!
UsuńFuscilo - wiem, że można je kupować cały rok, ale wiem, że robisz różne przetwory, więc myślałam, że z cukinii też.
UsuńPozdrawiam ciepło.
Super przepis,też się skuszę na taką zapiekankę:) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSkrawku tęczy - dziękuję :)
UsuńSkuś się i mam nadzieję, że nie pożałujesz. Daj znać czy Tobie posmakowała. :)
Pozdrawiam ciepło.
Fajny przepis na cukinię .Jak się ochłodzi ,to uruchomię piekarnik i skorzystam z przepisu tylko bez mięsa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Elżusiu - dziękuję :)
UsuńBez mięsa będzie smakować inaczej, ale powinna być równie smaczna. :) Daj znać, czy Tobie posmakowała.
Pozdrawiam ciepło.
Polecam łódeczki z cukinii z mięskiem mielonym. Ale twoja zapiekanka też wygląda smakowicie.:)
OdpowiedzUsuńPromyku - dziękuję :)
UsuńCukinie rosną, więc łódeczki też wypróbuję. :)
Pozdrawiam ciepło.
Ooooo, mniam mniam. Wszystko sobie skopiuje i ugotuje to jak tylko moje cukinie będą gotowe. Dzieki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPaniuśko - czekam na opinię, czy posmakowała. :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
U mnie też się już zaczął sezon i tym razem wypróbowałyśmy z Lilą cukiniowe kotlety ( jak mielone) pycha!
OdpowiedzUsuńReniu - zapisuję kotleciki w kolejce do wypróbowania.
UsuńPozdrawiam ciepło.
Muszę wypróbować, mam mało fajnych przepisów na zapiekanki, wiec ten bedzie jak znalazł 😊
OdpowiedzUsuńJeanette - zapiekanki, to są takie potrawy, w których można poeksperymentować, coś dodać, coś ująć i zawsze będzie coś innego. :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Próbowałam kiedyś poeksperymentować z sałatką- Mąż twierdził,że dobra, a mi coś w niej nie pasowało 😁 Muszę mieć bazę, by coś kombinować 😉
UsuńJeanette - cukinia potrzebuje składników wyrazistych -czosnek, zioła i przyprawy ostrawe.
UsuńPozdrawiam ciepło.
Dzieki 😉Intensywnie dodaję cukinie do mielonych, mój antywarzywny Syn nawet nie wie,że je warzywa 🙃
UsuńJeanette - hihi
UsuńNie tylko dzieciom przemyca się różne składniki, dorośli też potrafią kręcić nosem i takie przemycanie też jest wskazane. :)))
Cukinia jest dobrym wypełniaczem ze względu na neutralny smak.
Pozdrawiam ciepło.
Też kocham cukinie, my najczęściej jemy jako placki lub kotleciki. Rzadziej jako bigos.
OdpowiedzUsuńLeacathy - kiedyś robiłam placki ziemniaczano-cukiniowe i tez były smakowite. :)
UsuńPozdrawiam ciepło.