środa, 9 listopada 2016

Bigosowanie cukiniowo i dyniowo

Kończy się sezon na cukinie i kabaczki, ale jeszcze trwa sezon na dynię.
Zatem na pograniczu tychże, zaserwuję przepis na bigos z cukinii  (zamiennie może być kabaczek).

Od wielu lat robię bigos z cukinii, którą Ktosiu wyhoduje na naszej działce.
To już któryś z kolei bigos tego typu w obecnym sezonie, a teraz wykorzystałam jeszcze przechowane ostatnie cukinie, które nie zdążyły (z racji pogody) urosnąć do większych rozmiarów.
W międzyczasie zdążyłam wypróbować przepis cukiniowy do wykonania bigosu z dyni i muszę przyznać, że wyszedł równie smaczny.

Podaję przepis na bigos z cukinii, bo on był pierwszy..., a o ewentualnych różnicach w wykonaniu bigosu z dyni napiszę w dalszej części notki.

Bigos z cukinii
Składniki:

- 1,5 kg cukinii obranej i pozbawionej gniazd nasiennych,
- 3 cebule,
- 30 dag cienkich parówek lub innej cienkiej kiełbaski,
- 3-4 pomidory,
- 2 nieduże papryki czerwone lub 1 czerwona i po 1/2 żółtej i zielonej,
- 2 łyżki tłuszczu,
- sól,
- pieprz,
- papryka mielona słodka,
- papryka mielona ostra,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki,
- natka pietruszki.

Wykonanie:

Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę lub słupki. 



Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. 



Paróweczki pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.





Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać paprykę i chwilę podsmażyć, by papryka nieco zmiękła.



W tym czasie, z odrobiną wody (2-3 łyżki) dusić cukinię w nieco odkrytym garnku, mieszając co jakiś czas. Gdy cukinia zacznie robić się szklista, dodać podsmażoną cebulkę z papryką.
Chwilę później dodać pokrojone paróweczki i pomidory.



Przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką (łyżeczka słodkiej i 1/2 łyżeczki). Dodać koncentrat pomidorowy i dalej gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Na suchej patelni uprażyć mąkę ciągle mieszając, by się nie przypaliła, ale do chwili aż zmieni kolor na beżowy. Gorącą mąkę rozsypać po powierzchni bigosu i zamieszać całość. Gotować bigos jeszcze kilka minut. 



Podawać z ziemniakami lub pieczywem lub z ryżem.

Ja preferuję ryż, bo z nim ten bigos smakuje najlepiej. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

Można podać tak... na jasnym


A można tak... na ciemnym

A smakuje tak samo... wspaniale!

Jak pisałam na początku notki, wypróbowałam ten przepis do przyrządzenia bigosu z dyni.
Jak widać, w miejscu cukinii pojawiły się kostki z dyni.
Różnica w przyrządzaniu bigosu z dyni polegała na zwiększeniu ilości przypraw ostrych, dodałam też trochę mielonej kurkumy.



Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Reniu - polecam :)
      Można pokusić się o wariacje według własnego smaku. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  2. A takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:
    dendrobium
    2016/11/09 10:49:55
    Smakowicie wygląda ten bigosik. Ja dzisiaj pierwszy raz będę robiła ketchup z dyni:)
    Pozdrawiam
    -
    Dana
    2016/11/09 11:04:13
    Mam dużo już obranej dyni (!). Zabieram się za bigos. Zamiast parówek, do których nie mam zaufania dodam mięsko z indyka. Sama jestem ciekawa efektu. Pozdrawiam i polecam placuszki z dyni: wharmonii.blogspot.com/2016/10/placuszki-z-dyni-z-oscypkiem.html
    -
    urszula97
    2016/11/09 13:42:21
    Po długim czasie też zrobiłam bigos i smakował panom, zrobiłam też keczup na bazie cukini,teraz go otworzyłam i jest super do posmarowania kanapki, smacznego.Pozdrawiam.
    -
    splocik
    2016/11/09 14:18:56
    Dendrobium - dziękuję :)
    Do keczupu muszę jeszcze dojrzeć... może w przyszłym roku...
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    splocik
    2016/11/09 14:22:13
    Dana - mam jedne zaufane paróweczki, które stosuję, ale równie dobrze można zastosować cienkie kiełbaski lub inne mięsko np. drobiowe.
    Na placuszki zerknę (dziękuję za namiar) i może się skuszę. :)))
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    splocik
    2016/11/09 14:24:28
    Urszula97 - smakowitość zależy od przyprawienia, a cukinia i dynia potrzebują ostrości.
    Keczupu jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną. :)))
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    hrabina.e
    2016/11/09 19:56:05
    Świetny pomysł i niezwykle przydatny, bo co jak co, ale cukinie obradzają zawsze w ilościach ogromnych.

    Pozdrawiam
    -
    splocik
    2016/11/09 20:56:28
    Hrabino - polecam :) Mimo, że opis wydaje się długi, ale robi się dość szybko. Może trochę czasu wymaga przygotowanie składników.
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    fusilla
    2016/11/20 18:06:07
    Sama mniamnuśność taki bigosik! Ja też robię, tylko zamiast kiełbaski daję chudy wędzony boczek!
    Serdeczności posyłam, łącznie z Ciepłym i Puchatym! :-))))
    -
    splocik
    2016/11/20 21:12:07
    Fusilla - to jest przepis podstawowy, ale często modyfikuję go, w zależności od składników, kiełbaskę też wymieniam na aktualnie posiadane pieczone mięsko, albo inną wędlinkę, ale boczku nie próbowałam - spróbuję :)
    Dziękuję za ciepłe i puchate i już się otulamy.
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    hit2006
    2017/07/09 13:24:54
    Apetyczny bigosik , w wersji bez parówek będzie dla zaprzyjaźnionego wegetarianina - dodam wówczas trochę papryki wędzonej . Pozdrawiam :-)
    -
    splocik
    2017/07/09 13:40:15
    Hit2006 - dziękuję :)
    Można w wersji bez parówek, a można także z inną ulubioną kiełbaską.
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    Danuta B
    2017/07/25 12:27:29
    Brzmi zachęcająco. Takie danie też widziałabym właśnie z ryżem. Dobry pomysł.
    -
    splocik
    2017/07/25 14:35:22
    Danuta - pomyślałam właśnie, że może spróbować z kaszą jaglaną ugotowaną na ostro lub inną kaszą.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń