czwartek, 23 sierpnia 2007

Nawet dobry na... lato



Witam po krótkiej przerwie.
Dziękuję ślicznie za odwiedziny bloga podczas mojej nieobecności.

Dawno nic nie dodałam do moich smaczków.
Zaniedbanie?
Zapomnienie?
Może jednak zaniedbanie, ponieważ parę nowych przepisów sprawdziłam, a o żadnej z tych potraw tu nie napisałam.
Spróbuję to nadrobić.

W okresie letnim jakoś mniej smakują mi dania mięsne, więc dziś - dietetycznie i wegetariańsko.

Gulasz jarski - "Wpadka".
Składniki:
2 spore marchewki,
2 średnie ogórki gruntowe,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
6 średnich pieczarek,
1/2 papryki żółtej,
1/2 papryki czerwonej,
1 duży pomidor,
sól,
pieprz,
chili,
1 kostka rosołku warzywnego,
1-2 łyżki mąki
tłuszcz do podsmażania warzyw (użyłam margaryny w płynie).

Wykonanie:
Co potrzebuje umycia - umyć.
Rozpuścić kostkę rosołową w 1/2 l wrzącej wody.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Cebulę, czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z łyżką rozgrzanego tłuszczu (dodać odrobinę soli, pieprzu i chili) - zeszklić.
Zeszkloną cebulę z czosnkiem przerzucić do rondla.
Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć, aż puszczą wodę, po czym przełożyć je do rondla.
Marchew oraz ogórki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelnię dać jeszcze łyżkę tłuszczu (rozgrzać), podsmażyć marchew, a po jej przełożeniu do rondla zeszklić ogórki i także dodać je do reszty składników.
Na koniec podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę i połączyć z pozostałymi składnikami.
Gdy wszystkie składniki są już w rondlu, zalać je rosołkiem i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pomidora i całość doprawić do smaku. Dusić jeszcze 15 minut, po czym zagęścić mąką roztrzepaną z 1/2 szkl. wody lub innym zagęstnikiem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!!!
Wyjaśniam, że nazwałam gulasz "Wpadka" z powodu składników - co wpadnie w ręce, to na patelnię.

Gulasz można wzbogacić mięskiem drobiowym wcześniej pokrojonym w kosteczkę i usmażonym. Można zastąpić mięso kiełbasą pokrojona w kostkę.
Składniki można dodawać bądź wymieniać według własnych upodobań.

1 komentarz:

  1. Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:

    monika_g
    2007/08/23 09:08:45
    Przepis "pachnie" smakowicie, chyba zrobię go w weekend :) Dziękuję.
    -
    splocik
    2007/08/28 08:16:56
    Monika - jakie wrażenia? Mam nadzieję, że gulasz smakował.
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    vivictoria
    2007/08/29 17:40:13
    Jak wegetariańsko, to bez żadnego mięska, więc kostka drobiowa odpada :)))
    Pozdrawiam,
    100% wegetarianka :)
    -
    splocik
    2007/08/29 17:58:47
    Vivictoria - dałam kostę drobiową, ponieważ nie miałam akurat kostki rosołowej warzywnej, którą zwykle używam do tego gulaszu.
    Zapomniałam, że w przepisie powinnam ją zapodać.
    Zaraz zrobię zamianę i będzie 100% wegetariański.
    Dzięki za odwiedziny.
    Odwiedzę Cię także.
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    Motylek
    2007/09/04 19:05:38
    Splociku, gulasz wg twojego przepisu zrobił u mnie w domu furorę. Mąż jeszcze wieczorem wyskrobywał resztki z dna garnka a samej potrawy było sporo ponieważ troszkę zwiększyłam proporcje. Bobas tylko otwierał SZEROKO buzię, niemo prosząc o jeszcze...
    Tak więc dziękuję serdecznie za urozmaicenie naszego jadłospisu!

    OdpowiedzUsuń