czwartek, 20 listopada 2014

Smak wspomnień - smak papryki

Zamknęłam paprykę w słoikach, by zimą mieć wspaniały dodatek do potraw.
Smak papryki ze słoika jest nie do opisania.
Pierwszy raz jadłam paprykę marynowaną dawno, dawno temu u Koleżanki ze studiów.
Nasze drogi się rozeszły, a smak pozostał.
Zawsze, gdy przygotowuję tę paprykę, myślami i wyobraźnią przenoszę się do tamtych czasów i miejsc.
Papryka w słoikach


Przepis (od Koleżanki nieco przez lata zmodyfikowany - doświadczalnie) na paprykę do słoików.

Wodę (7-8 szklanek) mieszam z 1 szklanką octu, dodaję 1,5 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki cukru i to przegotowuję.
Paprykę czerwoną i żółtą parzę, przekrawam wzdłuż i wycinam gniazda nasienne. Połówki papryki kroję w paski szerokości nieco ponad 0,5 cm.
Następnie do słoiczka daję przyprawy (po kilka ziaren - ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca), liść laurowy. Paprykę zalewam ciepłą zalewą, ale nie do pełna, bo na wierzch wlewam olej ok. 0,5 cm wysokości.

Przed pasteryzacją, słoiki odwracam na chwilę do góry dnem a następnie wstawiam do ciepłej wody i pasteryzuję (te słoiczki na zdjęciu) 20-25 min.


Po pasteryzacji trafiają do piwniczki i czekają na swój czas.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:

    urszula97
    2014/11/20 16:36:15
    pieknie to wygląda, lubię paprykę ze słoika ale juz nie daję oleju,jakos odbija mi się po oleju .
    -
    motylek73
    2014/11/21 17:33:40
    Mniam! Slinka poleciala...
    Motylek
    -
    splocik
    2014/11/22 08:51:49
    Urszula97 - na taki słoik, to ta niewielka ilość oleju dodaje lekki posmaczek.
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    splocik
    2014/11/22 08:52:40
    Motylku - niech Ci ślinka nie cieknie, tylko zrób i smakuj wspaniały dodatek do wielu potraw.
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    fusilla
    2014/11/23 13:23:33
    Ja robię przede wszystkim paprykę w zalewie lekko słonej, aby mieć w zimie do lecza, które uwielbiam!
    Macham serdecznie! :-)))
    -
    splocik
    2015/01/05 09:41:27
    Fusilla - Jest wiele przepisów na paprykę w słoikach, ale ten stosuję od lat i nigdy mnie nie zawiódł - zawsze smakuje nam i naszym gościom.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń