czwartek, 17 grudnia 2015

Trzy zapiekanki

Zapiekanki, to dobry sposób na wykorzystanie tego, co mamy pod ręką.
Oczywiście, jeśli jest możliwość, to można coś z dodatków dokupić.

Na przestrzeni kilku ostatnich tygodni, trzy razy robiłam zapiekanki i mimo stosowania tego samego farszu, za każdym razem była to inna zapiekanka.
W każdym przypadku zrobiłam fotki z myślą opisania potrawy, ale jakoś tak się odwlekało.
W tym roku wszystko mi się tak przesuwa w czasie i gdyby nie kalendarz, to Święta też pewnie przesunęłyby się na inny termin. :)))

Zastosowane składniki do zapiekanek:

podstawa:
- makarony lub naleśniki

farsz:


- pieczarki -10 szt. średniej wielkości,
- cebula - 1 duża,
- papryka - 1 czerwona średniej wielkości lub pół czerwonej i pół zielonej,
- pomidor - 2 średnie,
- parówki lub inna kiełbasa - 3-4 cienkie parówki lub kiełbaski,
- kukurydza lub zielony groszek - mała puszka,
- czosnek - 2 ząbki,
- ser żółty - 20 - 25 dag,
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki,
- olej - 2 łyżki,
- sól, pieprz, ulubione przyprawy (mogą być zioła prowansalskie),
- natka pietruszki.

Wykonanie:

Makarony ugotować al dente.
Pieczarki (ja obieram) pokroić na drobne paski. Cebulę, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobne kawałki. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać paprykę i chwilkę podsmażyć. Po chwili dodać pieczarki i podsmażać wszystko, aż z pieczarek odparuje woda. Teraz dodać kiełbasę i pomidory.
Po chwili dodać kukurydzę i 2 łyżki koncentratu. Na koniec przyprawić do smaku, dodać czosnek i po chwili zdjąć z kuchenki.
W naczyniu żaroodpornym posmarować dno pozostałym olejem i wyłożyć warstwę z 1/3 makaronu.
Na makaron nałożyć połowę farszu i posypać startym serem. Powtórzyć warstwy. Ostatnią warstwę z makaronu posypać serem.
Tak przygotowaną zapiekankę zapiec w piekarniku przez 15-20 minut w temp. 160 st.C.
Zapiekankę podawać posypaną natką pietruszki i polaną ketchupem.
W przypadku naleśników, warstw może być więcej, a warstwy farszu cieńsze.

Smacznego!

Zapiekanka nr 1
Wykonana na bazie dwóch makaronów - świderki i muszelki.
Tu zastosowałam zielony groszek.




Zapiekanka nr 2
Wykonana na bazie makaronu penne.
Nie miałam natki, ale i tak zapiekanka szybko znikała.
W ostatnim momencie cyknęłam fotkę, bo za chwilkę to naczynie było już puste. :)))



Zapiekanka nr 3
Wykonana na bazie naleśników - kilka (8 szt.) zostało z poprzedniego dnia.
O takim torciku naleśnikowym pisałam dawno, dawno temu, ale tam zastosowałam inny farsz.



1 komentarz:

  1. Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:

    Myśli pisane
    2015/12/17 22:19:42
    Smakowite. Ja kiedyś zrobiłam z naleśników tort ;) z nadzieniem jak do krokietow ;)
    -
    daga313
    2015/12/17 22:21:57
    U mnie również często goszczą zapiekanki. Bardzo je lubię. Twoje wyglądają przepysznie i na pewno takie są :)
    -
    splocik
    2015/12/17 22:39:48
    Myśli pisane - następny tort naleśnikowy zrobię z nadzieniem krokietowym.
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    splocik
    2015/12/17 22:42:08
    Daga313 - czasami zmieniam przyprawy, by nadać inny smak.
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    skrawek tęczy
    2015/12/18 07:20:20
    Przepysznie wyglądają:) Wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam:)
    -
    splocik
    2015/12/18 14:23:38
    Skrawku tęczy - wypróbuj - smacznego. :)
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    urszula97
    2015/12/18 14:33:16
    apetyczne zapiekanki,też robię z resztek a z naleśników robię lasagnie bądź krokiety z farszem do pierogów ruskich.
    -
    Gość
    2015/12/18 16:23:15
    Splociku bardzo lubię zapiekanki, ale tylko ja. Reszta domowników woli tradycyjnie kartofle lub kluski i do tego mięcho. Dzieciaczki naleśniki na słodko. Dlatego robię sobie takie pyszności, o których piszesz jak nie ma dzieci czyli w sobotę i niedzielę.
    Serdecznie pozdrawiam i ślicznie dziękuję za piękną karteczkę.
    cmok , cmok
    -
    fusilla
    2015/12/18 19:17:57
    Z zapiekankami jest tak, że cokolwiek zakomponujesz, jest smacznie. Mnie akurat sie ciut głodno zrobiło!
    Idę do lodówki! ;-)))))
    -
    splocik
    2015/12/18 19:41:27
    Urszula97 - lasagne i owszem może być, ale na krokiety, to za mało naleśników zostaje z poprzedniego dnia.
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    splocik
    2015/12/18 19:45:24
    Miła Gościu - to faktycznie masz problem, że domownicy mają różne smaki, ale zawsze znajdzie się rada (jak u Ciebie), by swoje podniebienie zadowolić. :)
    Cieszę się, że kartka spodobała się. :)
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    splocik
    2015/12/18 19:47:57
    Fusilla - to prawda, że można dowolnie komponować, ale najwięcej zależy od przypraw, jakie zastosujemy, bo każda przyprawa, to inny smak.
    Smacznego :)))
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    Ninka46
    2015/12/21 23:42:41
    Dziękuję Splociku za przepisy, może kiedyś wykorzystam :)
    -
    splocik
    2015/12/22 14:54:16
    Ninko - proszę uprzejmie :)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń