Jest to smakowita potrawa, którą wykonuje mój Osobisty Kucharz, a goście zawsze są zachwyceni.
Nie dysponuję fotką (przykro mi), ponieważ na dzisiejszy obiad miałam inne plany kulinarne - danie, w którym znaczącą rolę odgrywają morele, ale o tym innym razem.
Sznycle z ananasem (Pychota)
Składniki:
- 6 dużych sznycli z szynki wieprzowej;
- 6 plasterków szynki gotowanej;
- 6 plasterków żółtego sera;
- 2 ząbki czosnku;
- 2-3 łyżeczki musztardy;
- 2 jajka;
- bułka tarta;
- mąka kukurydziana;
- puszka ananasów w plastrach;
- pieprz;
- sól;
- olej lub margaryna do smażenia.
Wykonanie:
Sznycle rozbić, aby były dość cienkie, posypać solą i pieprzem z obu stron.
Mąkę kukurydzianą i bułkę tartą wymieszać.
Jajka roztrzepać.
Musztardę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Musztardą z czosnkiem posmarować sznycle z jednej strony, położyć na środku plasterek szynki i plasterek sera.
Boki sznycla złożyć do środka, aby zapobiec wypływaniu sera,
Kolejne boki złożyć na zakładkę.
Tak przygotowane kotlety panierować najpierw w bułce z mąką, następnie w jajku i ponownie w bułce z mąką.
Smażyć na średnim ogniu, począwszy od strony zawinięcia, aby mięso nie rozwijało się.
Przed podaniem, na każdym kotlecie położyć plaster ananasa.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką z kolorowej kapusty.
Smacznego!!!
Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:
OdpowiedzUsuńmoteczek
2008/04/21 19:08:32
Ależ to musi być mniamniuśne...
-
urszula97
2008/04/21 21:34:09
Jeju aż zgłodniałam.Dziękuję Spolciku.
-
gaga1957
2008/04/22 19:56:46
Przepis wypróbuję i podzielę się wrażeniami.Serdecznie pozdrawiam.
-
splocik
2008/04/29 14:24:58
Moteczku - też tak uważam.
Urszula - ja też głodnieję, gdy czytam Wasz przepisy.
Gaga - na wrażenia czekam.
Pozdrawiam ciepło.