niedziela, 20 kwietnia 2008

Pyszności, pychota, pychotka...

Dziś o ulubionym daniu.
Jest to smakowita potrawa, którą wykonuje mój Osobisty Kucharz,  a goście zawsze są zachwyceni.
Nie dysponuję fotką (przykro mi), ponieważ na dzisiejszy obiad miałam inne plany kulinarne - danie, w którym znaczącą rolę odgrywają morele, ale o tym innym razem. 


Sznycle z ananasem (Pychota)

Składniki:
- 6 dużych sznycli z szynki wieprzowej;
- 6 plasterków szynki gotowanej;
- 6 plasterków żółtego sera;
- 2 ząbki czosnku;
- 2-3 łyżeczki musztardy;
- 2 jajka;
- bułka tarta;
- mąka kukurydziana;
- puszka ananasów w plastrach;
- pieprz;
- sól;
- olej lub margaryna do smażenia.

Wykonanie:
Sznycle rozbić, aby były dość cienkie, posypać solą i pieprzem z obu stron.
Mąkę kukurydzianą i bułkę tartą wymieszać.
Jajka roztrzepać.
Musztardę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Musztardą z czosnkiem posmarować sznycle z jednej strony, położyć na środku plasterek szynki i plasterek sera.
Boki sznycla złożyć do środka, aby zapobiec wypływaniu sera,
Kolejne boki złożyć na zakładkę.
Tak przygotowane kotlety panierować najpierw w bułce z mąką, następnie w jajku i ponownie w bułce z mąką.
Smażyć na średnim ogniu, począwszy od strony zawinięcia, aby mięso nie rozwijało się.
Przed podaniem, na każdym kotlecie położyć plaster ananasa.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką z kolorowej kapusty.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:

    moteczek
    2008/04/21 19:08:32
    Ależ to musi być mniamniuśne...
    -
    urszula97
    2008/04/21 21:34:09
    Jeju aż zgłodniałam.Dziękuję Spolciku.
    -
    gaga1957
    2008/04/22 19:56:46
    Przepis wypróbuję i podzielę się wrażeniami.Serdecznie pozdrawiam.
    -
    splocik
    2008/04/29 14:24:58
    Moteczku - też tak uważam.

    Urszula - ja też głodnieję, gdy czytam Wasz przepisy.

    Gaga - na wrażenia czekam.

    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń