piątek, 4 października 2019

Zapiekanka z cukinią, papryką i pieczarkami

Widzę, że ostatnio prawie rok temu odkurzałam moje Smaczki, więc najwyższa pora zrobić to ponownie.

Zapiekanki, to nic innego, jak robienie czegoś z niczego, jak wiele robótkowych wytworków.
Niektórzy robią zapiekanki wymiatając lodówkę, chociaż można ją też zaplanować.
Ja pozaglądałam do lodówki i w różne schowki, a potem po prostu dokupiłam dwa składniki, bo reszta była w lodówce lub gdzieś "pod ręką".
I w taki sposób powstała smaczna zapiekanka...

Zapiekanka makaronowa z cukinią, papryką i pieczarkami.


Składniki:
  • 25 dag makaronu razowego świderki
  • 25 dag szynki  
  • 25 dag pieczarek
  • 30 dag cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • po 1/2 z 3 kolorowych papryk
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 25 dag żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 1 pęczek natki pietruszki
Wykonanie:

1. Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na rozgrzanej patelni na łyżce oleju z łyżką masła. 
2. Kiedy  cebula już zeszklona dodaję czosnek pokrojony w drobniutką kosteczkę, a po minucie dodaję pieczarki pokrojone w plasterki, doprawiam je świeżo mielonym pieprzem, solą, ostrą papryką, przesmażam 3-4 minuty.
3. Papryki kroję w paski i dodaję do pieczarek, podsmażam jeszcze kilka minut.
4. Na koniec dodaję pokrojoną w paseczki szynkę.
5. Cukinię kroję w cienkie ćwierć talarki, posypuję łyżeczką suszonej bazylii i podsmażam na oleju, na osobnej patelni do momentu zeszklenia.
6. W tym czasie makaron gotuję na półtwardo i po ugotowaniu odcedzam.
7. Naczynie żaroodporne smaruję resztą masła.
Na dno naczynia żaroodpornego układam połowę makaronu i posypuję startym serem (1/3), na niego kładę połowę warzyw z szynką i pieczarkami oraz cukinię, teraz układam drugą część makaronu, posypuję startym serem (1/3)  i warzywa z szynką i pieczarkami oraz cukinię.
8. Na górę kładę pomidory z puszki i polewam sosem z tej puszki.
9. Całość posypuję resztą startego sera i przykrywam naczynie.
10 . Zapiekam w temperaturze 200 stopni C przez ok. 25 minut.
11. Zapiekankę podaję od razu po przygotowaniu, posypuję posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)
 



22 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię! Chętnie wypróbuje Twój przepis :)) Dziękuję za podzielenie się :) Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie Małe Pasje - dziękuję :)
      Miło mi będzie, jeśli tutaj podzielisz się później swoimi wrażeniami. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  2. Aż zgłodniałam, takie pyszności pokazałaś. Normalnie też sobie kiedyś taką zrobię, dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarna damo - jak już zrobisz tę zapiekankę, to proszę
      wróć tutaj i podziel się swoją opinią. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    2. Czarna damo - dziękuję za opinię :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  3. z chęcią bym zrobiła taką zapiekaneczkę, niestety mój mąż i cukinia, to zdecydowanie nie z jego strony :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi - to jest tylko przepis, a każdy przepis mozna modyfikować. :)
      Jeśli mąż nie lubi cukinii, to na części przeznaczonej dla męża nie układaj cukinii.
      Możesz też wykonać zapiekankę bez cukinii i zastosować ulubione przyprawy - też będzie smacznie. :)))
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  4. Ślinka leci, może spróbuję,cukinia jest a pieczarki mrożone,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszula - spróbuj i daj znać czy smakowało. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  5. Zamiast pieczarek - grzybki leśne, i już będzie mi smakowało! ;-))))
    Pozdrawianki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fuscila - pewnie, że będzie smakowało, tylko trochę inaczej. :)))
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  6. Uwielbiam zapiekanki. Przepis zapisałam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieprujsietak - smacznego :)
      Daj tu znać czy smakowała. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  7. Zapiekanki, to fajne i szybkie jedzonko. No i faktycznie z ich pomocą można uprzątnąć resztki z lodówki ;-)
    Twoja wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko - dziękuję :)
      I mają to do siebie, że jest spora różnorodność składników.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy przepis. Lubię leczo z cukinią, może i ta potrawa mi zasmakuje. Dziękuję za podzielenie sie przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięto - jedni mówią leczo inni (jak ja) mówią bigos z cukinii.
      Po zapiekance był bigos z cukinii i właśnie skończyliśmy jeść (podawałam przepis w etykiecie Potrawy) z ostatniej własnej cukinii.
      Teraz będą tylko kupne cukinie do różnych potraw.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  9. Piszę jeszcze raz, by się pochwalić ze zrobienia zapiekanki z wyżej podanego przepisu. Wszystkie składniki miałam w takiej samej ilości oprócz papryki. Moja córka nie lubi i mimo,że dałam mniej to i tak wydłubywała ze swojej porcji:/ Dodałam też trochę "ziół transylwańskich" to taka gotowa mieszanka. Zapiekanka bardzo nam smakowała i mam zamiar zrobić ją jeszcze napewno nie raz. Może tym razem zamiast pieczarek dodam kurczaka? Ciekawe jak to smak zmieni.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięto - dziękuję za podzielenie się opinią. :)
      Przepis jest takim drogowskazem prowadzącym do celu, ale drogę do celu zawsze można zmienić.
      Zatem składniki są jedynie propozycją i można je w jakiejś części zmienić według własnego smaku.
      Odnośnie papryki - to jest bardzo cenne warzywo, które w czasie obróbki termicznej praktycznie nie traci cennych wartości (zwłaszcza witaminy C) i aby przemycić ją ze względu ma córkę, możesz pokroić bardzo drobniutko - będzie niemal niezauważalna.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  10. Zrobiłam dziś na kolację :) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Carpediem - dziękuję za opinię. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń