środa, 9 listopada 2005

Niebo na... podniebieniu

Kiedyś szukałam przepisu na dobry sernik, taki co to się zawsze udaje.
Przepis ten dostałam od faceta, który namiętnie wypieka ciasta - nie jest cukiernikiem, a i z piekarstwem nie ma nic do czynienia. Jego żona mówi, że czasami „dopuszcza” ją do piekarnika.
Sernik jest przepyszny i nie wiem czy się nie udaje - mi zawsze wychodzi, że palce lizać. W przepisie podane są owoce, które można stosować zamiennie. Mi osobiście najmniej smakował sernik z ananasami a najbardziej z brzoskwiniami, dlatego je podkreśliłam. Ananasy stosuję do sernika na zimno (podam go niebawem) - w nim smakują lepiej .
Polecam ten wypiek wszystkim moim znajomym - rodzina i goście zawsze są zachwyceni.
SERNIK
Składniki na ciasto:
½  kostki masła,
¾  szklanki cukru,
2 jajka,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
½ szklanki mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 ½ łyżki oleju,
1 ½ łyżki wódki (jak jest) lub octu,
owoce (brzoskwinie, morele lub ananasy)

Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem, dodać całe jajka i ucierać, dodać mąkę ziemniaczaną i tortową, olej, proszek i wódkę, wymieszać, ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto położyć owoce.

Składniki na ser:
1 kg sera półtłustego,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru),
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jajek, rodzynki,
1 masło roślinne (250g),
1 szklanka cukru.

Wykonanie:
Ser przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i ucierać, dodać ser, wsypać budynie, proszek i rodzynki. Na koniec dodać ubitą pianę z 6 białek. Wymieszać i wylać na surowe ciasto.
Piec w temp. 180oC ok. 1 godz.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:

    hanula1950
    2005/11/09 18:04:42
    Znam ten przepis, zawsze wychodzi!Pozdrawiam!
    -
    ninga
    2005/11/09 21:37:59
    Są tacy, którym zawsze ciasta nie wychodzą (tzn. zawsze, dopóki jescze coś tam w kuchni próbowali zrobić, nie wychodziło).
    I ja się do nich zaliczam.

    Acha - ten kapelutek zrobiłam ściegiem francuskiem i to rondo sie nie zwija, a dlaczego jest sflaczałe to nie wiem - albo to przez zbyt dużą podstawę, albo za miękką włoczkę.
    Będę dalej próbować.
    Kalina
    -
    ewa777
    2005/11/10 11:08:49
    Wpisuję do swojego zeszytu:)
    -
    iksinska
    2005/11/10 11:17:04
    tez sobie skopiowałam :)
    już mi ślinka cieknie :P
    przytyłam 4 kilo :(
    -
    splocik
    2005/11/10 20:03:04
    Hanulo - dzięki za potwierdzenie

    Kalinko - spróbuj, może jednak Ci wyjdzie, rondo jest wiotkie, bo może zbyt lużno dziergałaś. Im wieksza ścisość dzianiny, tym bardziej jest ona sztywna.

    Ewuniu - podziel się później wrażeniami ze smakowania.

    Iksinska - jw., a co do wagi, to jeszcze troszeczkę możesz przytyć i pamiętaj o marchewce.

    Pozdrawiam Was.
    -
    srebrzysty_zmierzch
    2005/11/13 13:19:42
    Te budynie, to mają być juz ugotowane na mleku, czy takie sypane prosto z paczuszki?
    -
    splocik
    2005/11/13 16:37:42
    Witaj srebrzysty_zmierzchu
    Budynie mają być wsypane - dopiszę to w przepisie.
    Pozdrawiam.
    -
    urszula97
    2008/04/21 21:37:40
    Sernik bardzo ciekawie sie zapowiada. Trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń