poniedziałek, 14 listopada 2005

Śledzik raz jeszcze albo dwa

Na prośbę pewnej kobietki, spragnionej śledzi na ostro - jeszcze raz o śledziku. W tej drugiej sałatce, wszystko zależy od ilości dodatków smakowych, ale nie radzę przeholować. Sałatki śledziowe mają to do siebie, że można je łączyć z różnymi dodatkami (co pod ręką) - podstawą zawsze są śledzie.

Sałatka śledziowo-jajeczna na szybko

Tacka filetów śledziowych Matjas, 3-4 jajka ugotowane na twardo, pęczek szczypiorku  lub 1 duża cebula czerwona. Pieprz. Śmietana (kwaśna) - 150-200 g.

Śledzie i jajka  pokroić w grubą kostkę. Szczypiorek lub cebulę pokroić drobno. Wszystko wymieszać. Doprawić pieprzem.

Sałatka śledziowa 

Tacka filetów śledziowych Matjas w oleju (250g), mała puszka kukurydzy, 1 duże jabłko, 2 średnie ogórki kwaszone, 1 duża cebula, 2-3 łyżeczki musztardy, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier, ocet (3%), posiekany szczypiorek.

Śledzie pokroić na małe kawałki. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać, ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić. Jabłko, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Musztardę wymieszać z olejem. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem, posypać szczypiorkiem.
Do sałatki można dodać 1-2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza