czwartek, 26 stycznia 2006

Może by tak coś z jaj?...


Czasami zastanawiamy się co zrobić na kolację, czy śniadanie. Mamy ochotę na coś z jajek, a "pospolita" jajecznica już nam się przejadła. Warto wtedy poeksperymentować, a w ramach takiego eksperymentu zrobić choćby taki omlecik.
Omlet rozmaitości

Składniki
:
- 4 jajka,
- 3 pomidory,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 słodkie jabłko,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
-  natka pietruszki,
-  sól, pieprz.

Przygotowanie:
Stopić na patelni masło i podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę.
Jabłko obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Jabłko i kiszone ogórki pokroić w kostkę . Kiedy cebula się zrumieni, przełożyć do niej ogórki i jabłko.
Umyć pomidory, naciąć je na krzyż, sparzyć gorącą wodą. Obrać je ze skórki, pokroić na ćwiartki, przełożyć na patelnię do pozostałych składników. Gdy pomidory zaczną się rozpadać, wbić jajka i starannie wymieszać całość.
Pod koniec smażenia doprawić potrawę na pikantnie solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobniutko pokrojony ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki.

Podawać z białym pieczywem tostowym lub z bagietką.
Można również serwować jako dodatek do zapiekanych parówek lub średnio wysmażonego schabu.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza