wtorek, 3 stycznia 2006

Na ostro... skrzydełka

Ostre skrzydełka

Składniki:

10-12 kurzych skrzydełek
8 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka mielonego chili,
mielony pieprz czarny
sól
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
zielenina do dekoracji

Wykonanie:

Odetnij zakończenia (najcieńszą część) skrzydełek, pozostałe części (w kształcie litery V) opłucz i  starannie osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą, pieprzem i wstaw do lodówki, (można przygotować wcześniej, np. rano).
Oliwę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, po czym wysmaruj skrzydełka. 

Następnie każde dokładnie obtocz w panierce z bułki, chili, (potrawa powinna mieć pikantny smak).         
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Ułóż na ruszcie skrzydełka, piecz, aż się dobrze zrumienią, pod ruszt (na blaszkę) nalej trochę wody - dzięki temu będą bardziej soczyste.         Upieczone skrzydełka wyjmij z piekarnika, ułóż dekoracyjnie na półmisku i posyp posiekaną zieleniną. 
Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem albo frytkami oraz surówką z kolorowej kapusty lub z papryki.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz