niedziela, 3 września 2006

Dobry pod każdym względem...



Smaczny i szybki w przygotowaniu - to plusy. Minusów nie zauważyłam
Można go robić na trzy sposoby i w każdym przypadku otrzymamy inny smak, ze względu na zastosowane mięso. Z kurczaka i indyka smakuje podobnie.
Natomiast podawać można w każdym przypadku z czymś innym.
Tu również zmieniają się walory smakowe. Bowiem ten sam gulasz inaczej smakuje z ziemniakami, inaczej z ryżem i zupełnie inaczej z makaronem.
Ile zatem mamy kombinacji?
Ja najczęściej przyrządzam gulasz  z indyka i podaję go z ryżem lub makaronem.

Gulasz z indyka lub kurczaka, ewentualnie...
Składniki:
50 dag mięsa kurczaka lub indyka (najlepiej piersi), ewentualnie mięsa wieprzowego (szynka),
duża cebula,
4 łyżki oleju roślinnego,
łyżka masła,
szklanka bulionu warzywnego,
3 papryki (zielona, żółta i czerwona),
2 pomidory,
mała puszka lub ½ dużej puszki kukurydzy konserwowej,
2 łyżki lub malutka puszka koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz (biały),
łyżeczka ostrej papryki w proszku lub pół łyżeczki przyprawy chili,
po szczypcie tymianku, oregano i bazylii.

Wykonanie:
Mięso pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godz. do lodówki.
Cebulę pokroić w półkrążki.
Papryki umyć, oczyść z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórki i pokroić na kawałki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Rozgrzać w rondlu 3 łyżki oleju i masło i podsmażyć mięso na dużym ogniu.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę.
Podsmażoną cebulę dodać do mięsa, wlać bulion i wszystko zagotować.
Po krótkiej chwili gotowania dodać do mięsa paprykę, kukurydzę, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz zioła.
Ponownie zagotować, po czym przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut (mięso wieprzowe ok. 40 min.)
Pod koniec gotowania gulasz doprawić solą, pieprzem i chili.
Gulasz powinien być pikantny.
Podawać z ryżem, bądź ziemniakami, bądź makaronem.
Można stosować jako dodatki, surówki z kapusty wszelakiej.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:

    slupeczek0010
    2006/09/03 23:28:48
    Mniam ,mniam ale narobilaś mi apetytu dawno nie mialam gulaszu może w najbliższym tygodniu zrobię? Lubię z ryżem i to najlepiej z kurczaka bo mniej kaloryczny. Pozdrawiam.
    -
    moteczek
    2006/09/04 10:13:15
    Gulaszyk, a i owszem; lubię tę potrawę, szczególnie kiedy nie mam koncepcji na coś innego. Najczęściej gulasz sporządzam z mięska wieprzowego i podaję z plackiem ziemniaczanym, takim pieczonym na całej patelni, wówczas nazywam to pospolicie "plackiem po węgiersku". Przyznaję, że gulaszu z mięska kurczaka, czy indyka nigdy nie robiłam, czas zatem,żeby spróbować. Dzięki za przepis, niebawem na moim stole pojawi się "Makaron a'la Splocik".
    Pozdrawiam serdecznie
    -
    splocik
    2006/09/04 13:43:47
    Słupeczku - do gulaszu z kurczaka, dobry jest dodatek w postaci surówki z kapusty pekińskiej.

    Moteczku - czekam na przepis "Placka po węgiersku" i spróbuję go z moim gulaszem.
    Czy "Makaron a'la Splocik", to ma być makaron z gulaszem?

    Najlepszy do tego gulaszu jest makaron muszelki albo jeszcze lepszy - kokardki.

    Pozdrowionka.
    -
    moteczek
    2006/09/04 20:22:07
    "Makaron a'la Splocik", to makaron z gulaszem i żeby był bardziej fantazyjny, to użyję makaronu w formie kokardek. Wówczas potrawę nazwę "Kokardkowy makaron a'la Splocik". Do "placka po węgiersku" używam ciasta ziemniaczanego takiego jak na placki, tyle tylko, że trzeba dodać mąki pszennej, żeby placek się trzymał i nie rozleciał podczas przewracania. Gulasz przyprawiam raczej na pikantnie, kładę na połówkę placka, przykrywam drugą połówką, polewam ponownie gulaszem i na rożek daję kleks ze śmietany.
    Pozdrawiam
    -
    Barbara
    2006/09/04 20:53:39
    Ale narobiłas smaku splociku tym swoim gulaszem , jutro przepis wypróbuję na obiad. Pozdrawiam cieplutko.
    -
    ala.mazury
    2006/09/04 21:14:03
    Ależ narobiłaś mi smaku! Jutro muszę taki gulasz przyrządzić! Dzięki serdeczne za przepis!
    -
    hanula1950
    2006/09/05 14:49:47
    Lubię, ostatnio podałam z makaronem, bo uwielbiam kluchy. Pozdrawiam.
    -
    kakunia.k
    2006/09/05 19:07:44
    heh, a mój J. własnie gulaszu sobie zażyczył, a tu taaaaki przepis boski :]
    -
    eva66
    2006/09/07 17:15:52
    No mało oryginalna pewnie będę, ale co w najbliższym czasie zrobię na obiadek?Oczywiście gulasz, mniam,mniam.Dawno nie robiłam a aż mi zapachniało z ekranu...
    -
    ela.elk
    2006/09/09 08:46:33
    Dziś sobota i u mnie na obiad będzie gulasz a'la Splocik! Jeszcze tylko muszę zrobić wypad do sklepu po kolorową paprykę! Twój przepis brzmi strasznie smakowicie, mniam!
    -
    splocik
    2006/09/09 21:33:25
    Cieszę się, że narobiłam Wam chęci na gulasz.
    Poproszę - napiszcie jak Wam smakował.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń