środa, 22 lutego 2006

Czwartek TŁUSTY, to - oponki

Jutro TŁUSTY CZWARTEK i wypada poszaleć z pączkami, faworkami i innymi słodkościami.
Ten dzień zwalnia wszystkich z obowiązku dbania o linię i walki z kilogramami w biodrach.
Ja zamierzam, jak co roku, usmażyć trochę faworków i nieco oponek, którymi obdarzę zaprzyjaźnionych znajomych.
Oponki i kulki

Składniki:
½ kg twarogu półtłustego
½ kg mąki
½ szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia

Wykonanie:
Ser przepuścić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać krążki szklanką.
Środki wycinać wąskim kieliszkiem.
Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku, po czym posypać cukrem pudrem.

Usmażone krążki przypominają oponki, zaś usmażone środki są małymi kulkami.

Kształt tych słodkości można zmodyfikować i np. wycinać gwiazdki, romby bądź inne figury z dziurką.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz