czwartek, 16 lutego 2006

Potrawka z kapusty i ryżu...

Czasem, gdy robimy surówki, zostanie trochę kapusty.
Jest w lodówce trochę wędliny (ja tu użyłam plastry szynki), a w szafce trochę ryżu.
Można wtedy zrobić takie danie.
Ja określiłabym tę potrawkę, jako gołąbki w rozsypce. Jest to proste, szybkie danie i nawet smaczne, ale jeśli ktoś nie lubi cynamonu, niech nie dodaje zbyt dużej ilości przyprawy "Pięć smaków".
Ja użyłam tę przyprawę, bo nie miałam przypraw podanych w przepisie i muszę przyznać trafiłam w dziesiątkę. Robiąc to danie, niewiele odbiegłam od przepisu, a następnym razem spróbuję dodać jeszcze inne przyprawy i pomidora. Myślę, że tez będzie smaczne.
Potrawka z kapusty i ryżu
Składniki:
50 dag kapusty włoskiej,
pól cebuli sałatkowej,
2-3 duże ząbki czosnku,
4 plasterki szynki gotowanej,
2 łyżki masła lub margaryny,
sól,
pieprz,
płaska łyżeczka przyprawy "Pięć smaków",
2,5 szklanki rosołu (instant),
ok. 25 dag ryżu,
1 puszka czerwonej fasoli,
kilka listków natki pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posie­kać. Liście kapusty pokroić w grubą kostkę. Szynkę również pokroić w drobną kostkę.
Trochę tłuszczu rozgrzać na patelni, zrumienić na nim cebulę z czosn­kiem. Dodać szynkę, smażyć jeszcze kilka minut na średnim ogniu.
Pozostały tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni (ja użyłam woka), dusić kapustę kilka minut na małym ogniu. Do kapusty dodać podsma­żoną szynkę z cebulą i czosn­kiem i wszystkie składniki przemieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Wlać rosół, dodać ryż i wymie­szać. Całość gotować ok. 20 min pod przykryciem na małym ogniu.
Fasolę z puszki opłukać przegotowaną wo­dą i osączyć na sitku. Przełożyć do potrawki, dusić jeszcze 5 min.
Jeśli trzeba, to pod koniec gotowania, danie ponow­nie przyprawić solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
                                           Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza