środa, 12 kwietnia 2006

Babka - puch

Porządki już porobione, pozostały tylko końcowe przygotowania do Świąt.
Dziś i jutro robię ostateczne świąteczne zakupy.
Zawsze mam problem z "zającem" - który ma dostarczyć "coś" w odpowiednim momencie. Przecież nie może przynosić co roku tego samego. Mam nadzieję, że wypatrzę jakiś miły upominek.

Na świąteczny stół zamierzam upiec sernik (przepis wcześniej podałam) i babkę (przepis poniżej).
Muszę tylko zapisać składniki, które są mi potrzebne i wyruszam na zakupy.

BABKA - PUCH
Składniki:

6 jaj,
25 dag margaryny lub masła,
2 szklanki cukru,
2 szklanki mąki ziemniaczanej,
6 łyżek mąki pszennej,
6 łyżek oleju,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jajka i dalej ucierać.
Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wylać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem piekarskim.
Piec 40 - 50 minut.
Jeszcze ciepłą można posypać cukrem pudrem i udekorować owocami albo polać polewą białą, czekoladową i posypać groszkiem kolorowym albo wykonać inną dowolną dekorację.
Smacznego!...

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza