czwartek, 8 sierpnia 2024

Coś prostego kulinarnego - sierpień

Kilka dni temu zrobiłam dżem z cukinii, jaki robię od kilku już lat i zdziwiłam się, po sprawdzeniu blogowej etykiety z dżemami, że o nim jeszcze nie pisałam.
Kilka lat temu, na stronie Ewy Wachowicz, natknęłam się na dżem z cukinii z galaretką cytrynową.
Wykonałam taki w innych proporcjach, ale cytrynowy mi nie przypasował.
Postanowiłam sprawdzić, jak to będzie z galaretką pomarańczową i z pomarańczą.
Próba sprawdziła się i od tamtego czasu, co roku, przerabiam żółtą cukinię na dżem.   

Tak wygląda krzaczek cukinii w moim ogródku.
Sadzę cukinię żółtą i zieloną, przy czym, zieloną wykorzystuję na leczo i bigosy, zaś żółta lepiej sprawdza się do przerobu na smakowity dżem.
 

Spore cukinie zrywam i przechowuję, bo nie dojrzewają równocześnie.
A potrzebuję ich kilka, by uzyskać z nich odpowiednią ilość masy po obraniu i usunięciu pestek.
 

Chyba czas przejść do przepisu. który jest bardzo prosty...

Dżem z cukinii z pomarańczą i galaretką pomarańczową


Składniki:
- 2 kg cukinii obranej i wydrążonej,
- 1 duża pomarańcza, 
- 1 cytryna, 
- 2 galaretki pomarańczowe, 
- 30-40 dag cukru.

Wykonanie:
- Cukinię obrać i wydrążyć środek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
- Cytrynę i pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórki na tarce z drobnymi oczkami. Pomarańczę (wyfiletować) obrać, pozbawić białej skórki i błonek, pokroić/porwać na drobne cząstki. 
- Cukinię, starte skórki cytryny i pomarańczy, miąższ pomarańczy, wymieszać w garnku i gotować ok.  50 minut na średniej mocy palnika mieszając od czasu do czasu. Gdy cukinia zrobi się szklista, dodać cukier i nadal gotować, aż masa zacznie gęstnieć.
- Do gęstniejącej masy wsypać galaretki (w proszku), mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
- Po ok. 15 minutach, gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków.
- Zakręcone słoiczki ustawić na tacy wyścielonej ręcznikiem, przykryć drugim ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Mam nadzieję, że spróbujecie zrobić i dacie znać, czy smakuje. :)

Z tej porcji wyszło mi 8 takich słoiczków. 


Smakuje na kanapce lub z naleśnikiem.


Pyszny dżem serwuję w zabawie u Reni
Banerki zabawy, a TUTAJ zasady zabawy.


 Dziękuję za każde pozostawione słowo w komentarzu. :) 

32 komentarze:

  1. Przepis pierwsza klasa, ale narobić się trzeba za to w zimie będzie jak znalazł. Nie ma to jak warzywa z własnego ogródka. Nie napiszę że skorzystam bo cukinii nie sadzę, do tego żółtej. Ale nie jednej przepis się przyda !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - dziękuję :)
      Mam nadzieję, że wiele osób polubi ten dżem. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  2. Pyszniutki dzem, jeszcze z cukinii nie robiłam, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszota:) Też robię, ale mnie cytrynowa najbardziej podchodzi;) choć w tym roku raczej będzie problem, bo stękają strasznie.Dziękuje za udział w zabawie i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu - dziękuję :)
      Wiesz, o czym mówię, cytryna czy pomarańcza - co komu smakuje. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  5. Pięknie prezentują się Twoje cukinie aż szkoda je rwać ale dżemik napewno jest smakowity.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elżusiu - dziękuję :)
      Muszę pilnować i zrywać, bo są przysmakiem ślimaków bezdomnych.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  6. Na pewno zdrowy i pyszny. Pierwszy raz słyszę o dżemie z cukinii, ale wygląda na to, ze jest super! Zimą otworzysz słoiczek z odrobiną lata.
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A-lenko - dziękuję :)
      Tak, jest super i warto go mieć na zimę. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  7. Wspaniale, że przypomniałaś sobie o tym dżemie, bo ja pierwszy raz o tym słyszę ! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ! Czy to musi być koniecznie żółta cukinia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulo - dziękuję :)
      Żółte cukinie są lepsze, bo mają delikatniejszy miąższ, który już ma kolor żółtawy.
      Zielnym cukiniom brakuje tego koloru, dżem byłby nieco zielonkawy.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  8. Zainspirowałaś mnie tym postem i opisem dżemu z cukinii. Kupiłam dziś galaretki i cytrynę. Cukinie żółte mam w ogrodzie. Będę robić dżem cytrynowy. W zimie przyda się do naleśników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antonino - dziękuję :)
      Życzę smacznego. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  9. Nigdy nie robiłam dżemu z cukini, a ten przepis zachęca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haft i Patchwork - dziękuję :)
      Spróbuj i oceń. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  10. Ale piękne te cukinie a dżem wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi i wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leacathy - dziękuję :)
      Zrób i przekonaj się. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  12. Z cukini dżemu nie robiłam, ale myślę, że Twój przepis warto wypróbować. Dżemik wygląda smakowicie. Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrawku tęczy - dziękuję :)
      Warto spróbować, a potem można coś zmienić według własnego smaku.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  13. Nic się nie może marnować i proszę jest ciekawy dżemik - ciekawie wygląda :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato - dziękuję :)
      I ciekawie smakuje :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  14. Ciekawy pomysł na dżem z cukinii z pomarańczą i galaretką pomarańczową/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barbaro - dziękuję :)
      Pomysł zapożyczony, ale dżem świetny. :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Magiczny Świat Krzyżyków - i tak smakuje :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń