Na początku sierpnia dojrzewały jeszcze późniejsze odmiany borówek.
Nie było ich zbyt dużo, by zrobić dżemy, jak parę lat temu, bo krzaczki młode i dodatkowo nieładnie potraktowane przez wiosenny mróz.
Jednak wystarczyło, by sukcesywnie raczyć się nimi dodając je do lodów lub do szybkich ciastek.
Szybkie ciastka
Te szybkie ciastka, to właśnie coś, co jest najprostsze na świecie.
Wystarczy zakupić gotowe ciasto francuskie i mieć owoce.
W tym przypadku płat ciasta podzieliłam na 8 kwadratów, na każdy nałożyłam borówki obtoczone mączką ziemniaczaną.
Boki zlepiłam i wykonałam niewielkie nacięcia.
Piekłam w temp 200 st. C do zrumienienia (ok 15 min.), a po przestudzeniu posypałam cukrem pudrem i gotowe.
Proste?
Po złożeniu w trójkąt, ciasto skleiłam dociskając boki widelcem, zrobiłam nacięcia i piekłam w 180 st. C przez ok. 20-25 min. do zrumienienia.
Zrobiłam ciut za duże nacięcia i trochę soku wydostało się na zewnątrz, ale ciastka smaku nie utraciły.
Po lekkim przestudzeniu posypałam ciastka cukrem pudrem i gotowe.
Proste?
Płat ciasta francuskiego podzieliłam na mniejsze kwadraty - wyszło 12.
Na środku każdego kwadratu nałożyłam cienką warstwę twarożku zmieszanego z odrobiną śmietany (na oko) by konsystencja nie była zbyt rzadka i cukru wanilinowego.
Na twarożku poukładałam borówki - na jednych ciastkach więcej...
Piekłam w temp. 200 st. C przez ok 15-20 min - do lekkiego zrumienienia.
Po lekkim przestudzeniu posypałam cukrem pudrem i gotowe.
Proste?
Takie ciastka są smaczne również ze śliwkami pociętymi w cienkie ósemki, ale pewnie sprawdzą się z innymi owocami.
Smacznego!
Wysyłam te bardzo proste ciastka do zabawy u Reni.
Banerki zabawy, a TUTAJ jej zasady.
Dziękuję za każde pozostawione słowo w komentarzu. :)
Super ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeanette - dziękuję :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Pyszności, ciasto francuskie i na słono i na słodko wychodzi, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUrszulo - dziękuję :)
UsuńNa słono jeszcze nie stosowałam, ale to przede mną. :)
Pozdrawiam ciepło.
Wyglądają mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńElu - dziękuję :)
UsuńTakie były i szybko znikały. :)
Pozdrawiam ciepło.
Całkiem się dzisiaj przekonałam do cista francuskiego. Faktycznie szybkie ciastka, trzeba tylko mieć to ciasto i owoce jakiekolwiek. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aniu - dziękuję :)
UsuńJak raz zrobisz, to będziesz robić to częściej. :)
Pozdrawiam ciepło.
Proste, szybkie i bardzo smaczne- sama często piekę podobne, z morelą i serem smakują wybornie:) Dziękuje za udział w zabawie i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńReniu - dziękuję :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Smakowicie u Ciebie, splociku :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńEluniu - dziękuję :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Takie przepisy to ja lubię -pychotka !Jutro kupuję ciasto francuskie i owoce.Dziekuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńElżusiu - dziękuję :)
UsuńSmacznego :)
Pozdrawiam ciepło.
I jakie wspaniałe wariacie ciastkowe -no nie pomyślałam o takiej z twarożkiem ;) ach jak smacznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBeato - dziękuję :)
UsuńMoże być też twarożek z cynamonem, bez owoców. :)
Pozdrawiam ciepło.
Ale mi narobiłaś ochoty na takie ciastka. Bardzo lubię ciasto francuskie, zwłaszcza z owocami:)
OdpowiedzUsuńSkrawku tęczy - cieszę się i życzę smacznego :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Borówki uwielbiam i te ostatnie ciasteczka z twarożkiem brzmią dla mnie najciekawiej i najsmaczniej :) Buziaki
OdpowiedzUsuńLeacathy - wszystkie są smaczne, ale fakt, te z twarożkiem są bardziejsze. :)
UsuńPozdrawiam ciepło.