sobota, 25 sierpnia 2007

Nie są ważne...

ani płeć ani stan cywilny by być Panną.

To już dziewiąty obrazek w mojej galerii.
Kto spod tego znaku odwiedza mnie na blogu?

 PANNA
(24.08 -23.09)

Wszystkim odwiedzającym mnie zodiakalnym Pannom, życzę wiele radości i pomyślności każdego dnia.
Moja galeria znaków zodiaku
---

Koziorożec (ja) - TUTAJ
Wodnik - TUTAJ
Ryby - TUTAJ
Baran - TUTAJ
Byk - TUTAJ
Bliźnięta - TUTAJ
Rak - TUTAJ
Lew -TUTAJ

czwartek, 23 sierpnia 2007

Nawet dobry na... lato



Witam po krótkiej przerwie.
Dziękuję ślicznie za odwiedziny bloga podczas mojej nieobecności.

Dawno nic nie dodałam do moich smaczków.
Zaniedbanie?
Zapomnienie?
Może jednak zaniedbanie, ponieważ parę nowych przepisów sprawdziłam, a o żadnej z tych potraw tu nie napisałam.
Spróbuję to nadrobić.

W okresie letnim jakoś mniej smakują mi dania mięsne, więc dziś - dietetycznie i wegetariańsko.

Gulasz jarski - "Wpadka".
Składniki:
2 spore marchewki,
2 średnie ogórki gruntowe,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
6 średnich pieczarek,
1/2 papryki żółtej,
1/2 papryki czerwonej,
1 duży pomidor,
sól,
pieprz,
chili,
1 kostka rosołku warzywnego,
1-2 łyżki mąki
tłuszcz do podsmażania warzyw (użyłam margaryny w płynie).

Wykonanie:
Co potrzebuje umycia - umyć.
Rozpuścić kostkę rosołową w 1/2 l wrzącej wody.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Cebulę, czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z łyżką rozgrzanego tłuszczu (dodać odrobinę soli, pieprzu i chili) - zeszklić.
Zeszkloną cebulę z czosnkiem przerzucić do rondla.
Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć, aż puszczą wodę, po czym przełożyć je do rondla.
Marchew oraz ogórki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelnię dać jeszcze łyżkę tłuszczu (rozgrzać), podsmażyć marchew, a po jej przełożeniu do rondla zeszklić ogórki i także dodać je do reszty składników.
Na koniec podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę i połączyć z pozostałymi składnikami.
Gdy wszystkie składniki są już w rondlu, zalać je rosołkiem i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pomidora i całość doprawić do smaku. Dusić jeszcze 15 minut, po czym zagęścić mąką roztrzepaną z 1/2 szkl. wody lub innym zagęstnikiem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!!!
Wyjaśniam, że nazwałam gulasz "Wpadka" z powodu składników - co wpadnie w ręce, to na patelnię.

Gulasz można wzbogacić mięskiem drobiowym wcześniej pokrojonym w kosteczkę i usmażonym. Można zastąpić mięso kiełbasą pokrojona w kostkę.
Składniki można dodawać bądź wymieniać według własnych upodobań.