Witam po krótkiej przerwie.
Dziękuję ślicznie za odwiedziny bloga podczas mojej nieobecności.
Dawno nic nie dodałam do moich smaczków.
Zaniedbanie?
Zapomnienie?
Może jednak zaniedbanie, ponieważ parę nowych przepisów
sprawdziłam, a o żadnej z tych potraw tu nie napisałam.
Spróbuję to nadrobić.
W okresie letnim jakoś mniej smakują mi dania mięsne, więc dziś - dietetycznie
i wegetariańsko.
Gulasz jarski -
"Wpadka".
Składniki:
2 spore marchewki,
2 średnie ogórki gruntowe,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
6 średnich pieczarek,
1/2 papryki żółtej,
1/2 papryki czerwonej,
1 duży pomidor,
sól,
pieprz,
chili,
1 kostka rosołku warzywnego,
1-2 łyżki mąki
tłuszcz do podsmażania warzyw (użyłam margaryny w płynie).
Wykonanie:
Co potrzebuje umycia - umyć.
Rozpuścić kostkę rosołową w 1/2 l wrzącej wody.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Cebulę, czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na
patelnię z łyżką rozgrzanego tłuszczu (dodać odrobinę soli, pieprzu i
chili) - zeszklić.
Zeszkloną cebulę z czosnkiem przerzucić do rondla.
Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę wrzucić na patelnię i chwilę
podsmażyć, aż puszczą wodę, po czym przełożyć je do rondla.
Marchew oraz ogórki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelnię
dać jeszcze łyżkę tłuszczu (rozgrzać), podsmażyć marchew, a po jej przełożeniu
do rondla zeszklić ogórki i także dodać je do reszty składników.
Na koniec podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę i połączyć z pozostałymi
składnikami.
Gdy wszystkie składniki są już w rondlu, zalać je rosołkiem i dusić pod
przykryciem, na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać
pomidora i całość doprawić do smaku. Dusić jeszcze 15 minut, po czym
zagęścić mąką roztrzepaną z 1/2 szkl. wody lub innym zagęstnikiem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!!!
Wyjaśniam, że nazwałam gulasz "Wpadka" z powodu składników - co
wpadnie w ręce, to na patelnię.
Gulasz można wzbogacić mięskiem drobiowym wcześniej pokrojonym w kosteczkę i
usmażonym. Można zastąpić mięso kiełbasą pokrojona w kostkę.
Składniki można dodawać bądź wymieniać według własnych upodobań.