Kilka dni temu zrobiłam dżem z cukinii, jaki robię od kilku już lat i zdziwiłam się, po sprawdzeniu blogowej etykiety z dżemami, że o nim jeszcze nie pisałam.
Kilka lat temu, na stronie Ewy Wachowicz, natknęłam się na dżem z cukinii z galaretką cytrynową.
Wykonałam taki w innych proporcjach, ale cytrynowy mi nie przypasował.
Postanowiłam sprawdzić, jak to będzie z galaretką pomarańczową i z pomarańczą.
Próba sprawdziła się i od tamtego czasu, co roku, przerabiam żółtą cukinię na dżem.
Tak wygląda krzaczek cukinii w moim ogródku.
Sadzę cukinię żółtą i zieloną, przy czym, zieloną wykorzystuję na leczo i bigosy, zaś żółta lepiej sprawdza się do przerobu na smakowity dżem.
A potrzebuję ich kilka, by uzyskać z nich odpowiednią ilość masy po obraniu i usunięciu pestek.
Chyba czas przejść do przepisu. który jest bardzo prosty...
Dżem z cukinii z pomarańczą i galaretką pomarańczową
Składniki:
- 2 kg cukinii obranej i wydrążonej,- 1 duża pomarańcza,
- 1 cytryna,
- 2 galaretki pomarańczowe,
- 30-40 dag cukru.
Wykonanie:
- Cukinię obrać i wydrążyć środek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cytrynę i pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórki na tarce z drobnymi oczkami. Pomarańczę (wyfiletować) obrać, pozbawić białej skórki i błonek, pokroić/porwać na drobne cząstki.
- Cukinię, starte skórki cytryny i pomarańczy, miąższ pomarańczy, wymieszać w garnku i gotować ok. 50 minut na średniej mocy palnika mieszając od czasu do czasu. Gdy cukinia zrobi się szklista, dodać cukier i nadal gotować, aż masa zacznie gęstnieć.
- Do gęstniejącej masy wsypać galaretki (w proszku), mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
- Po ok. 15 minutach, gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków.
- Zakręcone słoiczki ustawić na tacy wyścielonej ręcznikiem, przykryć drugim ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Mam nadzieję, że spróbujecie zrobić i dacie znać, czy smakuje. :)
Z tej porcji wyszło mi 8 takich słoiczków.
Przepis pierwsza klasa, ale narobić się trzeba za to w zimie będzie jak znalazł. Nie ma to jak warzywa z własnego ogródka. Nie napiszę że skorzystam bo cukinii nie sadzę, do tego żółtej. Ale nie jednej przepis się przyda !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aniu - dziękuję :)
UsuńMam nadzieję, że wiele osób polubi ten dżem. :)
Pozdrawiam ciepło.
Pyszniutki dzem, jeszcze z cukinii nie robiłam, pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńUrszulo - spróbuj :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Ciekawy pomysł:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeanette - dziękuję :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Pyszota:) Też robię, ale mnie cytrynowa najbardziej podchodzi;) choć w tym roku raczej będzie problem, bo stękają strasznie.Dziękuje za udział w zabawie i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńReniu - dziękuję :)
UsuńWiesz, o czym mówię, cytryna czy pomarańcza - co komu smakuje. :)
Pozdrawiam ciepło.
Pięknie prezentują się Twoje cukinie aż szkoda je rwać ale dżemik napewno jest smakowity.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Elżusiu - dziękuję :)
UsuńMuszę pilnować i zrywać, bo są przysmakiem ślimaków bezdomnych.
Pozdrawiam ciepło.
Na pewno zdrowy i pyszny. Pierwszy raz słyszę o dżemie z cukinii, ale wygląda na to, ze jest super! Zimą otworzysz słoiczek z odrobiną lata.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
A-lenko - dziękuję :)
UsuńTak, jest super i warto go mieć na zimę. :)
Pozdrawiam ciepło.
Wspaniale, że przypomniałaś sobie o tym dżemie, bo ja pierwszy raz o tym słyszę ! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ! Czy to musi być koniecznie żółta cukinia ?
OdpowiedzUsuńUlo - dziękuję :)
UsuńŻółte cukinie są lepsze, bo mają delikatniejszy miąższ, który już ma kolor żółtawy.
Zielnym cukiniom brakuje tego koloru, dżem byłby nieco zielonkawy.
Pozdrawiam ciepło.
Zainspirowałaś mnie tym postem i opisem dżemu z cukinii. Kupiłam dziś galaretki i cytrynę. Cukinie żółte mam w ogrodzie. Będę robić dżem cytrynowy. W zimie przyda się do naleśników.
OdpowiedzUsuńAntonino - dziękuję :)
UsuńŻyczę smacznego. :)
Pozdrawiam ciepło.
Nigdy nie robiłam dżemu z cukini, a ten przepis zachęca. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHaft i Patchwork - dziękuję :)
UsuńSpróbuj i oceń. :)
Pozdrawiam ciepło.
Ale piękne te cukinie a dżem wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńMinimeble - dziękuję :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Brzmi i wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńLeacathy - dziękuję :)
UsuńZrób i przekonaj się. :)
Pozdrawiam ciepło.
Z cukini dżemu nie robiłam, ale myślę, że Twój przepis warto wypróbować. Dżemik wygląda smakowicie. Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńSkrawku tęczy - dziękuję :)
UsuńWarto spróbować, a potem można coś zmienić według własnego smaku.
Pozdrawiam ciepło.
Mniam 😀😃🙂
OdpowiedzUsuńAgato - dokładnie tak :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Nic się nie może marnować i proszę jest ciekawy dżemik - ciekawie wygląda :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBeato - dziękuję :)
UsuńI ciekawie smakuje :)
Pozdrawiam ciepło.
Ciekawy pomysł na dżem z cukinii z pomarańczą i galaretką pomarańczową/
OdpowiedzUsuńBarbaro - dziękuję :)
UsuńPomysł zapożyczony, ale dżem świetny. :)
Pozdrawiam ciepło.
Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMagiczny Świat Krzyżyków - i tak smakuje :)
UsuńPozdrawiam ciepło.