Kilka lat temu, czytając artykuł o tradycjach świątecznych, zauważyłam
opisany w treści sposób przyrządzania sałatek śledziowych. Spróbowałam,
zmodyfikowałam i otrzymałam coś takiego. Są to sałatki, które zawsze wychodzą,
a ponieważ nie wszyscy lubią czosnek, więc tej sałatki zwykle robię mniej, ale
ta z fasolką znika w kilka minut i najczęściej goście proszą o dokładkę.
Przygotowuję je zawsze na tzw. "śledzika" i na Boże Narodzenie, ale
także serwuję je przy innych okazjach i bez okazji.
Składniki:
10 filetów śledziowych (najlepsze są Matiesy lekko solone w oleju, mogą być też korzenne)
2 – 3 nieduże ogórki kwaszone
1 duża cebula
Pęczek szczypiorku (nie musi być)
1 puszka fasoli czerwonej
3 – 4 łyżki majonezu
Wykonanie:
Filety i ogórki pokroić w kostkę, cebulę i szczypiorek posiekać. Fasolę odsączyć i przelać przegotowaną wodą.
Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem.
Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Śledzie z czosnkiem.
Sałatka śledziowa z fasolką.
Składniki:
10 filetów śledziowych (najlepsze są Matiesy lekko solone w oleju, mogą być też korzenne)
2 – 3 nieduże ogórki kwaszone
1 duża cebula
Pęczek szczypiorku (nie musi być)
1 puszka fasoli czerwonej
3 – 4 łyżki majonezu
Pieprz
Wykonanie:
Filety i ogórki pokroić w kostkę, cebulę i szczypiorek posiekać. Fasolę odsączyć i przelać przegotowaną wodą.
Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem.
Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Śledzie z czosnkiem.
Składniki:
8 – 10 filetów śledziowych (najlepsze są Matiesy lekko solone w oleju)
5 – 6 dużych ząbków czosnku (może być mniej czosnku – jak kto lubi)
½ szklanki śmietany
½ szklanki majonezu
Wykonanie:
Filety pokroić w dwucentymetrowe paski lub dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać.
Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
8 – 10 filetów śledziowych (najlepsze są Matiesy lekko solone w oleju)
5 – 6 dużych ząbków czosnku (może być mniej czosnku – jak kto lubi)
½ szklanki śmietany
½ szklanki majonezu
Wykonanie:
Filety pokroić w dwucentymetrowe paski lub dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać.
Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Smacznego!!!
Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:
OdpowiedzUsuńninga
2005/10/18 12:00:24
Mówią że smietanę można zastąpic jogurtem 0% - tylko dlaczego to wtedy nie jest już takie smaczne?
Kalina
-
splocik
2005/10/18 14:38:08
Kalina - właśnie cały smak w śmietanie, choćby niskoprocentowej
-
hanula1950
2005/10/18 19:24:40
Lubię śledzie w każdej postaci!Tego przepisu z czerwoną fasolką nie znałam, z pewnością zrobię!
-
ewa777
2005/10/18 21:56:29
Nabrałam wielkiej ochoty na śledzie z czosnkiem. Bardzo lubię i sledzie, i czosnek.