Kiedyś szukałam przepisu na
dobry sernik, taki co to się zawsze udaje.
Przepis ten dostałam od faceta, który namiętnie wypieka ciasta - nie jest cukiernikiem, a i z piekarstwem nie ma nic do czynienia. Jego żona mówi, że czasami „dopuszcza” ją do piekarnika.
Sernik jest przepyszny i nie wiem czy się nie udaje - mi zawsze wychodzi, że palce lizać. W przepisie podane są owoce, które można stosować zamiennie. Mi osobiście najmniej smakował sernik z ananasami a najbardziej z brzoskwiniami, dlatego je podkreśliłam. Ananasy stosuję do sernika na zimno (podam go niebawem) - w nim smakują lepiej .
Polecam ten wypiek wszystkim moim znajomym - rodzina i goście zawsze są zachwyceni.
Przepis ten dostałam od faceta, który namiętnie wypieka ciasta - nie jest cukiernikiem, a i z piekarstwem nie ma nic do czynienia. Jego żona mówi, że czasami „dopuszcza” ją do piekarnika.
Sernik jest przepyszny i nie wiem czy się nie udaje - mi zawsze wychodzi, że palce lizać. W przepisie podane są owoce, które można stosować zamiennie. Mi osobiście najmniej smakował sernik z ananasami a najbardziej z brzoskwiniami, dlatego je podkreśliłam. Ananasy stosuję do sernika na zimno (podam go niebawem) - w nim smakują lepiej .
Polecam ten wypiek wszystkim moim znajomym - rodzina i goście zawsze są zachwyceni.
SERNIK
Składniki na ciasto:
½ kostki masła,
¾ szklanki cukru,
2 jajka,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
½ szklanki mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 ½ łyżki oleju,
1 ½ łyżki wódki (jak jest) lub octu,
owoce (brzoskwinie, morele lub ananasy)
Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem, dodać całe jajka i ucierać, dodać mąkę ziemniaczaną i tortową, olej, proszek i wódkę, wymieszać, ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto położyć owoce.
Składniki na ser:
1 kg sera półtłustego,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru),
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jajek, rodzynki,
1 masło roślinne (250g),
1 szklanka cukru.
Wykonanie:
Ser przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i ucierać, dodać ser, wsypać budynie, proszek i rodzynki. Na koniec dodać ubitą pianę z 6 białek. Wymieszać i wylać na surowe ciasto.
Piec w temp. 180oC ok. 1 godz.
½ kostki masła,
¾ szklanki cukru,
2 jajka,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
½ szklanki mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 ½ łyżki oleju,
1 ½ łyżki wódki (jak jest) lub octu,
owoce (brzoskwinie, morele lub ananasy)
Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem, dodać całe jajka i ucierać, dodać mąkę ziemniaczaną i tortową, olej, proszek i wódkę, wymieszać, ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto położyć owoce.
Składniki na ser:
1 kg sera półtłustego,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru),
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jajek, rodzynki,
1 masło roślinne (250g),
1 szklanka cukru.
Wykonanie:
Ser przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i ucierać, dodać ser, wsypać budynie, proszek i rodzynki. Na koniec dodać ubitą pianę z 6 białek. Wymieszać i wylać na surowe ciasto.
Piec w temp. 180oC ok. 1 godz.
Smacznego!!!
Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:
OdpowiedzUsuńhanula1950
2005/11/09 18:04:42
Znam ten przepis, zawsze wychodzi!Pozdrawiam!
-
ninga
2005/11/09 21:37:59
Są tacy, którym zawsze ciasta nie wychodzą (tzn. zawsze, dopóki jescze coś tam w kuchni próbowali zrobić, nie wychodziło).
I ja się do nich zaliczam.
Acha - ten kapelutek zrobiłam ściegiem francuskiem i to rondo sie nie zwija, a dlaczego jest sflaczałe to nie wiem - albo to przez zbyt dużą podstawę, albo za miękką włoczkę.
Będę dalej próbować.
Kalina
-
ewa777
2005/11/10 11:08:49
Wpisuję do swojego zeszytu:)
-
iksinska
2005/11/10 11:17:04
tez sobie skopiowałam :)
już mi ślinka cieknie :P
przytyłam 4 kilo :(
-
splocik
2005/11/10 20:03:04
Hanulo - dzięki za potwierdzenie
Kalinko - spróbuj, może jednak Ci wyjdzie, rondo jest wiotkie, bo może zbyt lużno dziergałaś. Im wieksza ścisość dzianiny, tym bardziej jest ona sztywna.
Ewuniu - podziel się później wrażeniami ze smakowania.
Iksinska - jw., a co do wagi, to jeszcze troszeczkę możesz przytyć i pamiętaj o marchewce.
Pozdrawiam Was.
-
srebrzysty_zmierzch
2005/11/13 13:19:42
Te budynie, to mają być juz ugotowane na mleku, czy takie sypane prosto z paczuszki?
-
splocik
2005/11/13 16:37:42
Witaj srebrzysty_zmierzchu
Budynie mają być wsypane - dopiszę to w przepisie.
Pozdrawiam.
-
urszula97
2008/04/21 21:37:40
Sernik bardzo ciekawie sie zapowiada. Trzeba będzie spróbować.