poniedziałek, 30 stycznia 2017

Naleśniki zapiekane

Czasami potrzebna odmiana z udziałem naleśnika w roli głównej? :)
Z naleśnikiem możne różnie...
Najczęściej na słodko z dżemem lub z owocami...
Innym razem na ostro z warzywami...
Można też zrobić naleśnikowego hot doga.


Do pierwszego sposobu potrzeba:

- kilka naleśników,
- paróweczki dobrej jakości,
- łyżka oleju,
- ser żółty,
- keczup.

To najprostszy sposób - parówki całe albo połówki przekrojone wzdłuż zawinąć w naleśniki.
Takie zawiniątka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, uprzednio lekko natłuszczonym.
Na ułożone ciasno zawiniątka położyć plasterki sera żółtego lub ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i takim serem posypać zawiniątka.
Zapiekać w temp. 170 -175 st. C przez około 20 minut.

Do drugiego sposobu potrzeba:

- kilka naleśników,
- paróweczki dobrej jakości,
- papryka czerwona,
- małe ogóreczki korniszony,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- przyprawy np. zioła prowansalskie lub inne ulubione,
- ser żółty,
- keczup.

Cebulę pokroić w cienkie pół krążki, zeszklić na 1 łyżce oleju z dodatkiem przypraw.
Parówki przeciąć wzdłuż na cztery części.
Paprykę czerwoną po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w paski.
Ogórki pokroić wzdłuż na słupki.
Na naleśniku położyć pasek parówki, 2-3 paski papryki, 2 słupki ogórka oraz trochę cebuli.
Zwinąć naleśnik w rulon, z pozostałymi naleśnikami zrobić tak samo.
Zawiniątka ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu ułożyć plasterki sera żółtego albo posypać startym serem.
Zapiekać w temp. 170 - 175 st. C przez około 20 minut.

W obu przypadkach podawać polane keczupem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:

    fusilla
    2017/01/30 14:53:08
    Proste, a jakie zachęcające do wypróbowania. Akurat w weekend będę miała Najnajmłodszą, to będzie jak znalazł!
    Macham! :-)))))
    -
    Gość: Dziunia, *.ssp.dialog.net.pl
    2017/01/30 16:06:22
    Pierwszy sposób robiłam często a ten drugi dopiero zrobię:)Pozdrawiam
    -
    urszula97
    2017/01/30 16:50:01
    Dziękuję,bardzo fajny i trafiony przepis.Skorzystam.
    -
    splocik
    2017/01/30 18:24:27
    Fusilla - wiem, że lubisz eksperymenty - smacznego :)))
    Macham :)))
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    splocik
    2017/01/30 18:26:25
    Dziunia - pierwszy sposób też często robiłam, ale jakoś nie zapisałam tego, więc teraz przy okazji zapisałam oba. :))
    Smacznego :)
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    splocik
    2017/01/30 18:27:02
    Urszula97 - smacznego :))
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    Gość: skrawek tęczy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2017/01/30 19:30:32
    Wyglądają pysznie! Wypróbuję:) Pozdrawiam:)
    -
    motylek73
    2017/01/30 20:09:14
    Az mi sie jesc zachcialo... A do powrotu do domu i mozliwosci usmazenia nalezniczkow jeszcze kilka godzin...
    Motylek
    -
    splocik
    2017/01/30 20:25:04
    Skrawku tęczy - i tak smakują :)
    Smacznego :)
    Pozdrawiam ciepło
    -
    splocik
    2017/01/30 20:26:37
    Motylku - czas do wykonania jedzonka jeszcze zwiększy apetyt. :)
    Smacznego :)
    Pozdrawiam ciepło.
    -
    arla1
    2017/01/31 09:54:01
    Ciekawe i smakowite te paróweczki. Robię coś podobnego nazywają się ,,Parówka po inżyniersku,,. Parówkę i ser zawijam w naleśnik i składam go jak krokiety. potem obsmażam na patelni i podaję z sosem czosnkowym. Pozdrawiam serdecznie :)
    -
    splocik
    2017/01/31 13:40:53
    Arla - też fajny pomysł. Następnym razem ja tak spróbuję.
    A obtaczasz w bułce tartej?
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń