czwartek, 11 lutego 2010

Dzień rozpusty - czwartek tłusty

Dziś dzień rozpusty w sprawie słodkości i tłustości, czyli TŁUSTY CZWARTEK.
Kiedyś podawałam przepisy na pączki i faworki (chrust) z wiekowej książki, a dziś podaję przepis, który stosuję od lat i który ciut, ciut zmieniłam - teraz jest lepszy od poprzedniej wersji.

Zanim mąż wrócił z pracy usmażyłam taki kopczyk chrustu.
Mąż przyniósł z zaprzyjaźnionej cukierni kilka smakowitych pączków.
Zatem tłustości czwartkowej stała się zadość :)


Niestety nie mogłam zrobić zdjęć z poszczególnych etapów wykonania chrustu, ponieważ aparatowe akumulatorki ładowały się.
Przy okazji ponownego robienia faworków postaram się uzupełnić notkę o odpowiednie fotki.

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki;
1 jajko;
1 żółtko;
1 łyżeczka cukru pudru;
1 łyżka tłuszczu;
1 łyżeczka sody oczyszczonej;
1 łyżeczka octu;
1 łyżka spirytusu;
0,5 szklanki gęstej śmietany;
szczypta soli.

Do smażenia:
40 dag smalcu.

Do posypania:
0,5 szklanki cukru pudru zmieszanego z łyżeczką cukru waniliowego.

Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto i wstawić je na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować cienko, jak na makaron - nie posypywać zbytnio mąką.
W tym czasie rozgrzewać w garnku smalec.
Rozwałkowane ciasto pokroić na paski o szerokości około 5 cm, a następnie każdy pasek pociąć skośnie, by powstały romby lub równoległoboki.
W każdym kawałku zrobić na środku małe nacięcie, przełożyć jeden z rogów figury, delikatnie przeciągnąć i uformować chruścik.
Gotowe wywijaski wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wyjmować na papierowy ręcznik, by osączyć z tłuszczu.
Po przełożeniu na półmisek, poszczególne warstwy obficie posypywać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Takie były komentarze w poprzednim miejscu mojego blogowania:

    agagalas2
    2010/02/11 16:50:42
    jejku jak one apetycznie wyglądaja bosko wręcz.
    -
    janola
    2010/02/11 19:11:26
    Muszę wypróbować ten przepis - moje chłopaki nie przepadają za pączkami, może chruściki im zasmakują ;-)
    Pozdróweczka i dziękuję za przepis
    -
    tayton
    2010/02/11 21:04:09
    splociku dziękuję za przepis, w sobotę wyprubuję :-)
    -
    tayton
    2010/02/11 21:05:02
    Ojej ale skucha miało być oczywiście "wypróbuję" :-|
    -
    aneladgam
    2010/02/12 20:47:33
    Dobrze, że wczoraj byłam w podróży i nie mogłam nic upiec :) Pewnie przytyłabym 50 kilo!
    -
    splocik
    2010/02/13 14:40:43
    Agagalas2 - prawda??? :))) A jakie smakowite :)))

    Janola - myślę, że nie tylko chłopakom będą smakować :)))

    Tayton - myślę, że będziesz go częściej stosować, bo jest prosty, a chruściki smaczne :)

    Aneladgam - możesz z powodzeniem zrobić chruściki choćby dzisiaj i na pewno nie przytyjesz aż 50 kilo, bo nawet składniki w sumie tyle nie ważą :)))

    Pozdrawiam ciepło.
    -
    fusilla
    2010/02/13 17:27:15
    Oj! CXhyba na drugi rok zrobię tez chrusty!
    Ale smakowitości!
    -
    splocik
    2010/02/15 15:18:14
    Fusilla - jaaasne, że zrób! Chuściki robi się szybciej, a poza tym u mnie pączków tyle nie trzeba :)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń