Przypomnę przysłowia, które są wytycznymi do czerwcowego zadania w zabawie Rękodzieło i przysłowia albo...
1. Kompromis to sztuka dzielenia ciasta tak, aby każdy myślał, że dostał największy kawałek.
2. Wszyscy żyjemy pod tym samym niebem, ale horyzonty u różnych ludzi są różne.
Tym razem wykonałam nietypową pracę do przysłowia nr 1.
Pod lupę wzięłam słowa dzielenie ciasta oraz kawałek i wykonałam smakołyk, którego przepis przedstawię poniżej.
Sezon rabarbarowy kończy się w moim ogródku, ale na ryneczku lub w sklepach jest dostępny.
Kompotów, a także placka z rabarbarem i kruszonką lub bez mam już dosyć.
Chciałam spróbować czegoś innego i pomyślałam o serniku na zimno, który często robię z jabłkami, sezonowo z truskawkami lub innymi owocami.
Tym razem zrobiłam sernik na zimno z rabarbarem i nazwałam go...
Serek pod rabarbarem
Wielkość użytej blaszki użytej to 24x24 cm.
Składniki:
1 paczka biszkoptów okrągłych (Petitki),
1 serek mascarpone 250g
1 śmietanka 30% 250 ml
50 dag rabarbaru
3-4 łyżki cukru
3 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Na dnie blaszki ułożyć biszkopty.
Jedną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia galaretki i odstawić na bok.
Rabarbar umyć (można obrać, ale obranego ma być też 50 dag), pokroić na 1-1,5 cm kawałki.
Wrzucić do garnka, zalać 1/2 l wody, zagotować, dodać cukier i wsypać 2 galaretki, mieszając pogotować ok. 5 minut na mniejszej mocy (mniejszym ogniu) do rozpuszczenia się galaretek.
Zdjąć z kuchenki i odstawić do ostygnięcia - gdy galaretka z rabarbarem będzie zimna, można wstawić do lodówki - szybciej zacznie tężeć.
W tym czasie ubić śmietankę.
Do ubitej śmietanki dodać serek i dalej ubijać, dodając schłodzoną galaretkę, wcześniej odstawioną na bok.
Gdy masa będzie jednolita, wylać ją na ułożone w blaszce biszkopty i wstawić do lodówki by stężała.
Gdy galaretka z rabarbarem zacznie gęstnieć, wylać ją na stężałą warstwę sernikową i ponownie wstawić do lodówki.
Po kilku godzinach, a najlepiej na drugi dzień ciasto można pokroić i zaserwować do kawki - pychotka.
Smacznego!
Tak oto kawałki smakowitego ciasta wpisały się w zabawę, a przepisem częstujcie się.
Dziękuję za każde pozostawione słowo w komentarzu. :)
Świetny pomysł na interpretację przysłowia.Smakowity wpis.Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńUrszulo - dziękuję :)
UsuńOd czasu do czasu trzeba sobie pofolgować. :)))
Pozdrawiam ciepło.
Ależ fantastyczny pomysł na zrealizowanie zadania :))
OdpowiedzUsuńAgatek - dziękuję :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Fajnie zinterpretowałaś przysłowie, aż mi ślinka pociekła. Dzięki za przepis w sumie to wszystkie owoce można w nim wykorzystać a takie ciasta na zimno bez pieczenia lubię !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aniu - dziękuję :)
UsuńOd wielu lat robię ciastka na zimno.
Ten sernik z owocami w galaretce robię najczęściej z jabłkami z odrobiną cynamonu w sezonie zimowym.
Pozdrawiam ciepło.
Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Pozwolisz chyba, by wykorzystać pomysł wykonania galaretki rabarbarowej. Gratuluję pomysłu na wykorzystanie słów z przysłów.
OdpowiedzUsuńAntonino - dziękuję :)
UsuńOczywiście korzystaj, po to podałam przepis.
Pozdrawiam ciepło.
Wygląda pysznie, chociaż ja nie jestem smakoszem rabarbaru, ale pewnie na kawałek bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńLeacathy - dziękuję :)
UsuńJest sezon na truskawki, więc możesz z powodzeniem wykorzystać te owoce zamiast rabarbaru.
Pozdrawiam ciepło.
Nietypowa jestem, truskawek też jakoś szczególnie nie kocham. Ale z brzoskwinią może być obłędne.
UsuńLeacathy - możesz zastosować każdy owoc, który lubisz. :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Mniam, mniam. Wygląda bardzo kusząco.
OdpowiedzUsuńSerdeczności - Małgosia X
Małgosiu - dziękuję :)
UsuńSkuś się, bo warto. :)
Pozdrawiam ciepło.
Wygląda smakowicie :) Ja najbardziej lubię rabarbar w /na cieście drożdżowym. Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńMięto - dziękuję :)
UsuńNie tylko wygląda, ale smakuje. :)
Ja ostatnio piekłam placki ucierane z kruszonką albo bez niej i mi się przejadły, a to ciastko jest takie orzeźwiające.
Pozdrawiam ciepło.
Oooo, sama pychota. Dzięki za przepis. Nigdy nie robiłam sernika z galertka i rabarbaru. U nas póki co króluje ucierane ciasto z rabarbarem, ostatnio tak mi urosło, że uciekło z blaszki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPaniuśko - dziękuję :)
UsuńUcierane trochę mi się przejadły. :)
Pozdrawiam ciepło.
Świetna interpretacja - taka smakowita :)
OdpowiedzUsuńElu - dziękuję :)
UsuńCzasami trzeba sobie posłodzić :)
Pozdrawiam ciepło.
Ale mi smaka narobiłaś, zaraz poleciałam do ogródka po swój rabarbarek :) ale ja zrobię ciasto truskawkowo rabarbarowe.
OdpowiedzUsuńLady Savage - dziękuję :)
UsuńI o to właśnie mi chodziło. :)
Teraz przerabiam truskawki na dżemy, więc będzie również serek pod truskawkami. :)))
Pozdrawiam ciepło.
Ponieważ u mnie rabarbar ciągle jest więc spróbuję przepis. Dawniej często robiłam sernik na zimno,ale ser robiłam sama owarzajac mleko ze śmietaną,a jako spod dawałam pieczony przeze mnie biszkopt. Na wierzch galaretka z truskawkami lub innymi drobnymi owocami😊
OdpowiedzUsuńNino - to jest taka wersja dla tych co nie pieką ciast :)
UsuńOczywiście, że własny biszkopt i własny serek też może być, to już własne interpretacje przepisu.
Pozdrawiam ciepło.
Mój rabarbar padł, a nowe sadzonki dopiero teraz sie rozrastają i w tym roku mamy niedosyt rabarbarowy, dlatego chociaż poliżę sobie ekran;) wygląda extra:)
OdpowiedzUsuńReniu - dziękuję :)
UsuńA poliż sobie dowoli, przy okazji ekran umyjesz. :)))
Może sąsiadka poczęstuje Cię rabarbarem i możesz zmieszać, trochę rabarbaru i trochę truskawek. :)
Pozdrawiam ciepło
Mniam, takie ciasto to pychotka:) Świetna interpretacja przysłowia:)
OdpowiedzUsuńSkrawku tęczy - dziękuję :)
UsuńPotwierdzam - pychotka. :)
Pozdrawiam ciepło.
Super ciasto wymyśliłaś :).
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam rabarbar ale zbiegiem lat zrobił się dla mnie za kwaśny... Tak samo nie jem już agrestu, wiśni...
Raeszko - dziękuję :)
UsuńW tym ciastku nie czuje się kwaśności rabarbaru, ale możesz wykorzystać ulubione owoce zamiast rabarbaru. :)
Pozdrawiam ciepło.
Haha super 😀 mniam
OdpowiedzUsuńAgato - dziękuję :)
UsuńPozdrawiam ciepło.
Super interpretacja przysłowia.
OdpowiedzUsuńBarbaro - dziękuję :)
UsuńPozdrawiam ciepło.